21:21:20 26.04.2024
Stiri

Opinii CONTRADICTORII: Care este impactul NERAMBURSĂRII creditelor de urgență acordate celor trei bănci

Economie 07.05.2015 12:51 Vizualizări1334 Autor: Virginia Nica
Opinii CONTRADICTORII: Care este impactul NERAMBURSĂRII creditelor de urgență acordate celor trei bănci


După ce Guvernul și Banca Națională a Moldovei (BNM) au acordat credite de urgență celor trei bănci administrate special în sumă de 9,5 miliarde de lei, potrivit hotărârii din noiembrie 2014, desecretizate recent, guvernatorul Dorin Drăguțanu nu este sigur că banii vor fi și rambursați.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, afirmă că situația de la cele trei bănci administrate special este neschimbată. Astfel, autoritățile susțin că deponenții au acces oricând la banii din aceste bănci, care activează în regim normal.

Totuși, guvernatorul nu a răspuns clar câți bani vor mai fi alocați acestor trei bănci și dacă aceștia vor fi rambursați Băncii Naționale. „Vom vedea pe parcurs ce măsuri vor fi întreprinse. Banii ar putea fi atribuiți datoriei interne, care va fi rambursată într-un termen îndelungat, de 20-25 de ani, ceea ce nu va afecta bugetul”, susține guvernatorul BNM.

Pe de altă parte, expertul economic Gheorghe Costandache a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că banii nu vor fi recuperați în mod sigur, iar datoriile vor fi o povară care va cădea pe umerii cetățenilor.

„Acești bani vor reprezenta indiscutabil o presiune asupra bugetului, iar creanțele acestor bănci vor putea fi recuperate din impozite, taxe și remitențe. Prin urmare, această sumă enormă, care este de 16 miliarde de lei, va trebui acoperită din banii cetățenilor și va duce la o explozie a devalorizării leului. Acești bani puteau să fie demult recuperați prin arestarea conducătorilor implicați în schema ilegală prin care s-au furat miliardele. Se putea pur și simplu de sechestrat conturile firmelor lui Shor”, consideră expertul.

În același timp, Gheorghe Costandache susține că lipsa de reacție a autorităților responsabile de a apela la instituțiile internaționale pentru a aresta aceste conturi vorbește despre implicarea vădită în acest furt a politicienilor aflați la putere și care tutelează instituțiile de drept.

Menționăm că banii acordați de BNM celor trei bănci trebuiau returnați în martie, însă din cauza lipsei resurselor financiare s-a decis prelungirea acestui termen până în octombrie curent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md