22:34:44 06.05.2024
Stiri

MANDATE de ARESTARE pentru cetăţenii Iordaniei şi Siriei, REȚINUȚI pentru corupție

Anticorupție 26.02.2015 17:51 Vizualizări1752 Autor: Galina Munteanu
MANDATE de ARESTARE pentru cetăţenii Iordaniei şi Siriei, REȚINUȚI pentru corupție


Fratele consulului onorific al Siriei şi un cetăţean al Iordaniei, reţinuţi de procurori şi ofiţerii anticorupție pentru acţiuni de corupţie, şi-ar putea petrece următoarele 30 de zile după gratii. Asta dacă magistraţii din cadrul Judecătoriei Buiucani vor da curs demersurilor procurorilor de prelungire a arestului pentru cele două persoane.

Mâine dimineaţă, aceştia vor cere mandate de arestare pe numele străinilor, după care îi vor escorta în instanţa de judecată pentru anunţarea deciziei.

Amintim că, ieri, procurorii şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), sprijiniţi de Serviciul de Informaţii şi Securitate, au efectuat acţiuni complexe de urmărire penală în cadrul a două dosare de corupţie.

În urma acestora, consulul onorific al Siriei în R. Moldova şi fratele acestuia sunt cercetaţi penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă. În timp ce consulul este cercetat în stare de libertate, fratele acestuia a fost reţinut pentru 72 de ore.

În alt caz, un cetăţean al Iordaniei a fost reţinut pentru un pretins trafic de influenţă asupra unor procurori, judecători şi altor persoane publice. Din informaţiile preliminare se ştie că iordanianul ar fi extorcat 8 800 de dolari de la un conaţional pentru a-i muşamaliza un dosar de şantaj. Investigaţiile comune ale CNA si procurorilor la această etapă relevă suspiciuni că dosarul de şantaj ar fi fabricat, iar victima ar fi fost obligată să dea bani pentru a scăpa de urmărire penală.

De asemenea, azi SIS a anunţat că informaţiile din posesie cu referire la acţiunile cetăţeanului străin denotă implicarea constantă a persoanei în favorizarea intrării şi legalizării în R. Moldova a străinilor, asociaţi canalelor de tranzitare a elementelor radicale din regiunile de conflict spre Uniunea Europeană.

Totodată, Serviciul a semnalat indici de insecuritate privind implicarea frecventă a cetăţenilor străini originari din zone de „risc sporit”, în favorizarea obţinerii invitaţilor de intrare în R. Moldova, precum şi a permiselor de şedere pe teritoriul naţional — prin coruperea directă a angajaţilor instituţiilor abilitate.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md