04:56:42 07.05.2024
Stiri

Ministrul Agriculturii: „Decizia Rusiei denotă o atitudine DISCRIMNATORIE. NU avem acces”

Economie 26.02.2015 13:59 Vizualizări1374 Autor: Virginia Nica
Ministrul Agriculturii: „Decizia Rusiei denotă o atitudine DISCRIMNATORIE. NU avem acces”


Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, susține că nu cunoaște modalitatea în care au fost selectate companiile moldovenești care vor exporta mere în Rusia, însă susține că decizia Moscovei este una discriminatorie și creează bariere.

Ministrul susține că este important ca toți producătorii din R. Moldova să aibă acces la toate piețele de desfacere. Referitor la faptul că Moscova a decis ca toți exportatorii din stânga Nistrului să aibă acces la piață, în timp ce din dreapta Nistrului au fost selectați doar zece agenți economici, Ion Sula susține că nu știe modul și criteriile după care au fost selectați acești producători.

„Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este instituția care este responsabilă de garantarea calității și a siguranței alimentelor. Pe teritoriul din dreapta Nistrului noi avem acces la orice informație, avem infrastructura necesară prin care putem să garantăm certificatele respective privind corespunderea cu normele sanitare și de calitate. În ceea ce privește companiile din stânga Nistrului, nu avem acces la această informație”, a explicat ministrul Agriculturii, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc astăzi.

De asemenea, Ion Sula califică decizia Moscovei drept una discriminatorie în raport cu agenții economici din dreapta și stânga Nistrului și susține că reprezintă o barieră.

Amintim că „Rosselhoznadzor” a anunțat că elimină parțial, începând de astăzi, interdicțiile privind importul merelor din R. Moldova pentru zece companii din dreapta Nistrului și pentru toți exportatorii din stânga Nistrului. Decizia a fost calificată de analiștii politici ca fiind un joc politic și o bătaie de joc.

Menționăm că numărul agenților economici din R. Moldova care puteau exporta mere în Rusia constituia 248. R. Moldova exporta anual în Rusia 150-200 de mii de tone de mere și, în pofida embargoului, anul trecut circa 70% din acest volum și-a găsit cumpărători pe alte piețe de desfacere.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md