15:11:58 30.04.2024
Stiri

Traianus a luat, totuși, Premiul Național? „Absolut SCANDALOS. Nu-mi vine să cred”

Social 04.10.2016 11:14 Vizualizări2111 Autor: Ziarul National
Traianus a luat, totuși, Premiul Național? „Absolut SCANDALOS. Nu-mi vine să cred” Facebook


UPDATE // Nicolae Dabija a confirmat că Traianus va lua Premiul Național pentru Literatură în 2016. „Plagiatul este o crimă, dar acest plagiat de care este învinuit Traian Vasilcău a avut loc încă în copilaria sa. Nu se poate ca cineva care a păcătuit o dată să se lase de scris. Este apreciat, a scris peste 80 de cărți. Cărțile pentru care a fost premiat nu au fost plagiate. Mie atitudinele lui politice nu-mi plac, dar ce să-i faci? Este scriitor. Este firesc să se expună”, a declarat Nicolae Dabija pentru anticorupție.md.


Bloggerul Traianus ar fi luat, totuși, Premiul Național în domeniul Literaturii pentru anul 2016, după ce decizia în cazul acestuia fusese suspendată la sfârșitul verii, când a ieșit la suprafață faptul că poetul a plagiat versurile Doinei Uricariu.

Vinerea trecută, comisia de decernare a premiului s-ar fi întrunit încă o dată și ar fi decis că Traian Vasilcău, blogger apropiat lui Vladimir Plahotniuc, merită cei 100 de mii de lei. Cancelaria de Stat, însă, nu a anunțat acest lucru pe pagina web, așa cum a procedat în cazul suspendării deciziei anterioare, iar responsabili de la Ministerul Culturii ne-au sugerat să așteptăm un comunicat oficial.

„Traian Vasilcău este un poet excelent. De Premiu Național. După principiile și valorile Republicii Moldova. Laudatio a fost făcut de acad. Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Arcadie Suceveanu”, anunță directorul editurii „Cartier”, Gheorghe Erizanu, pe blogul său.

Deși i-am apelat la telefon de mai multe ori, academicianul Mihai Cimpoi și Nicolae Dabija nu au răspuns, iar președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, și-a închis telefonul, după ce am insistat cu apelurile.

Anterior, scriitorul Emilian Galaicu-Păun și-a exprimat nedumerirea vizavi de intenția de a-i acorda acest premiul lui Vasilcău și a spus că, dacă acest lucru se va întâmpla, va renunța la Premiul Național în același domeniu primit în 2015.

„Mi se pare absolut scandalos. Nu-mi vine să cred. Dacă e așa, bineînțeles că îmi scot din CV acest premiu și voi face totul să returnez banii. Dacă nici Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova nu ia o poziție vizavi de această fraudă, fiindcă a plagia 5 -7 poezii de Doina Uricariu e fraudă, îmi voi depune și carnetul de membru al USM”, a declarat Emilian Galaicu-Păun pentru Ziarul NAȚIONAL.

Anterior, Traian Vasilcău a declarat că plagiatul i-a fost înscenat când el nu se afla în Moldova și că Premiul Național i se acordă pen­tru tri­lo­gia „Regă­sit în cer”, apă­rută în 2009.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md