14:24:03 26.04.2024
Stiri

Iubiri celebre // „Marele duşman al castităţii şi al căsătoriei”

Social 02.10.2016 16:32 Vizualizări1505 Autor: Ziarul National


Iubiri celebre // „Marele duşman al castităţii şi al căsătoriei” sursa: google.ro

Sânge albastru // Carol al II-lea al Angliei şi „haremul” său

Deşi în timpul domniei lui, asupra Londrei s-a abătut o epidemie de ciumă îngrozitoare, un imens incendiu a distrus două treimi din oraş, iar o flotă olandeză a dat foc navelor engleze, regele îşi trăia cu uşurinţă viaţa, inclusiv pe cea amoroasă. A fost poreclit „regele vesel” pentru cultul plăcerii pe care îl adoptase. Iar moravurile curtenilor le-au imitat pe cele ale regelui.

Uşurare generală

Regimul instaurat de Carol al II-lea a evoluat spre un echilibru politic şi spre garantarea libertăţii de conştiinţă. După un deceniu de represiune, viaţa culturală a Angliei a înflorit. A fost un patron al artelor şi un adept al toleranţei religioase. O parte din istorici susţin că regele ar fi fost, în secret, un romano-catolic.

Soţie

Carol al II-lea s-a căsătorit cu Catharine de Braganza, fiica regelui Portugaliei. Au avut două ceremonii – una catolică oficiată în secret, urmată de una publică, anglicană. Catherine a rămas însărcinată şi a pierdut sarcina de cel puţin două ori. Nu a reuşit să nască un moştenitor, însă soţii au rămas prieteni pe tot parcursul vieţii. Carol a respins ferm ideea de a divorţa de Catherine, chiar şi atunci când Parlamentul a exercitat o presiune asupra lui pentru a da naştere sau de a declara un succesor protestant.

Până la sosirea Catherinei în Anglia, băutura naţională a englezilor era berea. Ea a introdus obiceiul de a bea ceai.

Amante

Carol a avut copii în afara căsătoriei. A recunoscut în mod public 14 dintre ei de la şapte femei diferite. Rivalitatea dintre amantele sale, i-a făcut regelui uneori viaţa foarte dificilă.

Una dintre primele mari pasiuni a fost Lucy Walter despre care se spunea că a fost căsătorită în secret cu el. Însă regele a făcut o declaraţie oficială că nu a fost niciodată căsătorit cu nimeni în afară de regina Catherine. Lucy i-a născut primul copil, viitorul Duce de Monmouth, pe care regele i l-a luat din cauza modului de viaţă depravat a mamei sale. Aceasta moare în sărăcie lucie.

Următoarea amantă a fost Barbara Palmer, femeie de o frumuseţe excepţională, căsătorită cu Roger Palmer, chelar la curtea regelui. Cinci copii născuţi de aceasta au fost recunoscuţi de rege. Ea însă nu a fost fidelă regelui, a avut şi alţi iubiţi, de aceea Carol a pus la îndoială paternitatea sa în privinţa unor copii ai ei.

Altă amantă a fost Moll Davis, curtezană şi actriţă de reputaţie. Se spune că regele era foarte îndrăgostit de ea pentru aspectul fizic şi nu-l interesa provenienţa ei socială şi nici meseria. I-a făcut multe cadouri scumpe, printre altele o casă, un inel în valoare de £ 600 şi o alocaţie de 1.000 £ pe an. Moll i-a născut lui Carol al II-lea pe celebra Lady Mary Tudor.

Nell Gwynn. A fost fermecat de frumuseţea, inteligenţa, umorul şi generozitatea ei. Relaţia cu ea nu l-a obosit niciodată. Lipsită de lacomie, a primit cele mai mici alocaţii din partea lui.

Înainte de moartea sa, Carol îl ruga pe fratele său, moştenitorul tronului, să „n-o lase pe săraca Nell să moară de foame”. Au avut o relaţie timp de şaptesprezece ani şi i-a născut regelui doi fii. Nell a fost singura amantă regală din istoria Angliei care a atras simpatia populară.

Louise de Kéroualle, domnişoară de onoare în suita surorii lui Carol, a fost o altă amantă. I-a născut un fiu. Natură foarte puternică, l-a influenţat mult pe rege până la sfârşitul vieţii lui. Louise a avut înţelepciunea de a fi întotdeauna aliată cu regina.

Regele moare

A suferit un atac de apoplexie. Moare după patru zile, la vârsta de 54 de ani. Pe patul de moarte, pentru prima oară, a cerut să fie chemat un preot catolic şi primeşte prima şi ultima miruire.

Deşi a avut multe şi diverse amante, doar trei femei au fost în gândurile regelui pe patul de moarte: Regina, Nell şi Louise.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md