01:40:55 27.04.2024
Stiri

Klaus Iohannis, la Chișinău: „La București și în rândul partenerilor europeni există așteptări foarte mari”

Politică 24.02.2015 17:56 Vizualizări1364 Autor: Raisa Lozinschi
Klaus Iohannis, la Chișinău: „La București și în rândul partenerilor europeni există așteptări foarte mari”


România are încredere în capacitatea elitelor politice de la Chișinău de a guverna responsabil pentru „îndeplinirea idealurilor europene ale cetățenilor R. Moldova”, exprimate prin votul din noiembrie 2014, iar România va face tot ce este posibil pentru a sprijini parcursul european al R. Moldova.

Declarația îi aparține președintelui României, Klaus Iohannis, și a fost făcută, astăzi, la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o împreună cu președintele Nicolae Timofti.

„La Bucureși și în rândul partenerilor europeni există așteptări mari în legătură cu votul exprimat în noiembrie 2014 de către cetățenii R. Moldova”, a spus Iohannis. Potrivit președintelui României, integrarea europeană reprezintă un viitor prosper și demn pentru toți cetățenii R. Moldova, lucru demonstrat de exemplul României și al altor state est-europene care au aderat la Uniunea Europeană.

Consolidarea parcursului european, aprofundarea reformelor interne și combaterea corupției reprezintă, în opinia lui Klaus Iohannis, respectarea mesajelor cetățenilor R. Moldova care au votat la alegerile din noiembrie 2014.

Pentru combaterea corupției și asigurarea independenței justiției este nevoie atât de voință populară, cât și politică.

„E un drum greu, dar e singurul drum care trebuie parcurs pentru a crea condiții bune pentru cetățeanul de rând”, a spus Iohannis.

Președintele României a mai afirmat că a discutat cu omologul său de la Chișinău despre situația din Ucraina, exprimându-și îngrijorarea vizavi de evoluțiile care pot avea repercusiuni asupra securității R. Moldova.

Nicolae Timofti a declarat, la rândul său, că poziția R. Moldova este una de solidaritate și sprijin pentru acțiunile întreprinse în vederea rezolvării pașnice a conflictului din Ucraina, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a acestei țări.

Timofti l-a asigurat pe Klaus Iohannis că „R. Moldova rămâne ferm angajată pe calea integrării europene și implementarea reformelor” și că țara noastră „mizează pe experiența prețioasă” a României privind parcursul european.

„Avem în desfășurare împreună cu România numeroase proiecte de infrastructură, în domeniul transporturilor, medicină, educație etc. Am convenit asupra intensificării schimburilor culturale și educaționale între cele două maluri ale Prutului. Vă mulțumim, dle Iohannis, pentru vizită și pentru tot ceea ce face România pentru R. Moldova!”, a declarat Nicolae Timofti.

Menționăm că, după întâlnirea cu Timofti, Klaus Iohannis merge la Guvern să se întâlnească și cu premierul Chiril Gaburici, iar mâine va avea întrevederi cu liderii celor trei partide proeuropene din Parlamentul R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md