21:58:27 26.04.2024
Stiri

Ambasada Poloniei la Chișinău desfășoară în R. Moldova mai mute acțiuni dedicate Zilei Constituției poloneze

Social 04.05.2015 18:14 Vizualizări2053 Autor: Ziarul National
Ambasada Poloniei la Chișinău desfășoară în R. Moldova mai mute acțiuni dedicate Zilei Constituției poloneze


Ambasada poloneză în R. Moldova a început deja acțiunile dedicate Zilei Constituției Poloniei, marcată pe 3 mai.

După ce pe 30 aprilie a organizat un concert la Chișinău, iar sâmbăta trecută dansurile și cantecele poloneze ale diasporei poloneze din R. Moldova și ale trupei „Tekla Klebetnica” au fost incluse în programul Festivalului Retro Mai de la Complexul Etno-Cultural VATRA, Ziua Constituției Poloniei va fi marcată și în Piața Marii Adunări Naționale pe 10 mai, de Ziua Europei.

„Pe 3 mai este consemnată Ziua Constituţiei din 1791, fiind cea mai veche Constituţie din Europa, chiar și decât cea franceză. Din păcate, viaţa Constituţiei poloneze nu a fost îndelungată, deoarece statul polonez, fiind împărţit între Rusia, Prusia şi Imperiul Austriac, timp de 100 de ani a lipsit de pe harta lumii. Or, în acea perioadă, a fost cea mai democrată Constituţie din Europa. Este un aspect simbolic, care rămâne peste ani. Iar pe 2 mai polonezii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Polonezilor, care sunt prezenţi în lumea întreaga. Polonezi locuiesc compact în mai multe localităţi din Republica Moldova: Bălţi, satele Stârcea din preajma Glodenilor, Grigoreuca, care este pe traseul Bălţi – Chişinău. Desigur, polonezi locuiesc şi în capitală, dar şi la Sud. O asociaţie a polonezilor este la Comrat. Mulţi polonezi locuiesc în stânga Nistrului”, a declarat Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Artur Michalski.

Reprezentanții diasporei poloneze se vor implica și în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Medieval din perioada 27-28 iunie 2015 de la VATRA, prin înscenarea Bătăliei de la Țuțora de către cluburile istorice poloneze, cu ocazia împlinirii a 395 de ani de la marea luptă istorică.

Bătălia de la Țuțora a fost una dintre Uniunea statală polono-lituaniană și Imperiul Otoman, care a avut loc între 17 septembrie – 7 octombrie 1620 în Moldova, la Țuțora, pe malurile râului Prut. În urma acesteia, armata poloneză a fost înfrântă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md