10:16:07 01.05.2024
Stiri

Alexandru Tănase, despre alegerile din Rusia și REALITĂȚILE din R. Moldova: „Cetățenii sunt cei care, prin pasivitatea lor, instaurează guvernări cleptocratice”

Politică 20.09.2016 19:30 Vizualizări2607 Autor: Ziarul National
Alexandru Tănase, despre alegerile din Rusia și REALITĂȚILE din R. Moldova: „Cetățenii sunt cei care, prin pasivitatea lor, instaurează guvernări cleptocratice” Facebook


Președintele Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase, îndeamnă populația R. Moldova să iasă la vot pe data de 30 octombrie, atunci când au loc alegerile prezidențiale, deoarece în caz contrar riscăm să repetăm greșeala rușilor. „Majoritatea constituțională în noul Parlament rus a fost creată nu de cei care au mers la vot, dar de către cei care au stat acasă”, a scris Tănase pe blogul său.

„În scrutinul pentru alegerea noi componențe a Dumei de Stat a Federației Ruse au participat 47,81% din alegători, aceasta fiind cea mai mică participare din istoria acestei țări. Potrivit datelor preliminare, partidul puterii a acumulat majoritatea constituțională - 344 din cele 450 de locuri din camera inferioara a Parlamentului rus. Niciun partid cu viziuni liberale din Rusia nu a acces în Parlament. S-a vorbit despre multe motive, mai puțin despre cele 53% de procente din alegători care au stat acasă în ziua alegerilor, care de fapt sunt adevărații eroi ai zilei. În realitate, majoritatea constituțională în noul Parlament rus a fost creată nu de cei care au mers la vot, dar de către cei care au stat acasă”, este de părere președintele CC.

Referindu-se la alegerile din Rusia, sursa citată a făcut o analogie cu alegerile prezidențiale din 30 octombrie. „Se vorbește destul rar de răspunderea cetățenilor pentru starea de lucruri din societatea noastră, deși anume cetățenii sunt cei care prin pasivitatea lor aduc la putere lideri mediocri, creează majorități constituționale monocolore și instaurează guvernări cleptocratice. Din păcate, cetățenii nu conștientizează că nu există alegeri fără miză. În realitate, lucrurile pot fi influențate, important este ca în ziua când ai posibilitatea să-ți exerciți această influența să nu stai acasă”, punctează Tănase.

Pe final, președintele CC spune că pe 30 octombrie avem posibilitatea să facem ceva pentru viitorul copiilor noștri. „Abraham Lincoln spunea „the ballot is stronger than the bullet” (votul este mai puternic decât glonțul). Odată la patru ani, cetățeanul este cel care deține cea mai importanta arma în viața socială. Dacă nu folosește această armă în ziua alegerilor, în viitorii patru ani ea va sta agățată în cui și nu va servi la nimic. După alegeri, toate lamentări sunt inutile, de la înjuratul puterii la bucătărie până la protestele stradale. Depinde de fiecare în parte dacă vom folosi această oportunitate sau nu”, a conchis Alexandru Tănase.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md