03:28:47 01.05.2024
Stiri

INSPECŢIE la barajul lacului Ghidighici: Care este starea acestuia, după ce SIS a anunțat că persistă riscul de inundare a capitalei

Social 19.09.2016 13:15 Vizualizări2377 Autor: Ziarul National


Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a inspectat lucrările care se efectuează la lacul de acumulare Ghidighici, acolo unde s-a constatat, acum un an, că persistă pericol real de prăbuşire a galeriei evacuatorului de fund şi imposibilitatea manevrării vanelor de închidere-deschidere a firelor de ţevi de evacuare.

„Barajul de la lacul Ghidighici nu a mai fost reparat de mai bine de 40 de ani, iar Agenţia „Apele Moldovei” gestionează lacul și barajul timp de un an. Autoritățile perindate în ultimii ani au cunoscut și cunosc că lacul de acumulare Ghidighici se transformă, de la o zi la alta, într-un pericol pentru capitală şi pentru unele localităţi din lunca Bâcului. Barajul este într-o stare avansată de degradare, iar în cazul în care construcţia hidrotehnică nu va fi consolidată, aceasta ar putea ceda sub presiunea apei. Din aceste considerente, am inițiat un șir de lucrări de restabilire în arealul acestui obiect strategic”, a declarat ministrul Munteanu.

Potrivit ministrului Mediului, în noiembrie 2015, Fondul Ecologic Național a aprobat suma de 2 mln. 488 de mii de lei pentru reabilitarea construcțiilor hidrotehnice, și anume a deversorului de fund, care este într-o stare de uzură avansată: „Beneficiari ai proiectului sunt organele de gestionare a resurselor de apă - Agenţia „Apele Moldovei", administraţia publică locală şi populaţia din Chişinău, Vatra, și raionul Anenii Noi”.

Proiectul de execuție prevede asigurarea protecţiei mun. Chişinău împotriva inundaţiei prin fortificarea ba­rajului lacului de acumulare Ghidighici. „Reconstrucţia evacuatorului de fund este în derulare. Proiectul prevede executarea lucrărilor de reabilitare şi reparaţie a construcţiei deversoare a lacului de acumulare Ghidighici, destinat pentru efectuarea evacuării apei din bazinul de acumulare înainte de viitură şi pentru efectuarea tranzitării sanitare în bieful aval şi respectiv în r. Bâc în lipsa de­versării apei peste descărcătorul de ape mari”, a mai declarat sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md