21:37:42 03.05.2024
Stiri

Aceasta este casa de 1 000 de EURO care a uimit lumea. Unde se construieşte în România

Știri 24.02.2015 08:01 Vizualizări4689 Autor: Ziarul National
Aceasta este casa de 1 000 de EURO care a uimit lumea. Unde se construieşte în România adevarul.ro


Obiceiul construirii caselor din paie datează încă din Paleolitic în zona Africii. Baloţii au început să fie folosiţi ca material de construcţie la scară largă începând cu anul 1850 în Nebraska (SUA) când s-a inventat presa de balotat. Există încă în picioare o casă construită în SUA acum 100 de ani.

În Europa, metoda a fost preluată de norvegieni şi nemţi. În ţările nordice sunt sute astfel de case. Arhitectul braşovean a fost mereu interesat de soluţii ieftine şi durabile pentru construirea unei case. A vrut să facă astfel de case la Cristian, dar proprietarii au ales până la urmă lemnul. Anul acesta va construi prima casă de 1 000 de euro la Şoncuta Mare în Baia Mare.

„Sunt interesat încă din perioada studiilor de proiectare a locuinţelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat de Harald Medboe şi Eirik Gram Frank, doi prieteni norvegieni de la care am învăţat cum se contruieşte o astfel de casă din baloţi de paie. Dacă pentru Occident un astfel de proiect are mai mult conotaţii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorită costurilor extrem de scăzute. Anul acesta o voi construi pe prima la Baia Mare şi sper să am proiecte în curând şi la Braşov”, povesteşte Bogdan Mureşan.

Casele din baloţi de paie nu sunt case din chirpici. Sunt case rezistente, solide şi eficiente energetic. „Toată lumea când aude de case din paie se gândeşte automat la povestea celor trei purceluşi. Lucrurile nu stau însă aşa. Casele din paie rezistă mai bine la un cutremur decât cele din beton, deoarece sunt elastice.

Baloţii reprezintă şi o izolaţie perfectă, deci nu mai este nevoie şi de alte adaosuri. Singura problemă este apa în exces. Rezistă la o infiltraţie de 19% apă în interiorul zidurilor. De asemenea, aceste case nu ard, deşi toată lumea se gândeşte la pericolul de incendiu. Au fost făcute teste. Oamenii pot încerca să dea foc unui balot de paie legat şi vor vedea că nu arde”, mai spune arhitectul.

Mai mult pe adevarul.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md