19:56:42 26.04.2024
Stiri

DECIS // PPDA, PAS și PLDM vor face front comun la ALEGERILE prezidențiale. Cine va fi CANDIDATUL comun

Politică 08.08.2016 19:26 Vizualizări6304 Autor: Ziarul National
DECIS // PPDA, PAS și PLDM vor face front comun la ALEGERILE prezidențiale. Cine va fi CANDIDATUL comun


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Politic „Demnitate și Adevăr” și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) vor face front comun la alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent. Cei trei lideri de partid, Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Cibotaru, au semnat, astăzi, o declarație în acest sens. Candidatul comun la alegerile prezidențiale va fi Maia Sandu sau Andrei Năstase.

Potrivit liderilor celor trei partide, alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 reprezintă o oportunitate de spargere a actualului sistem corupt, antidemocratic și antipopular.

„Suntem deciși să facem front comun și să folosim această oportunitate în cel mai responsabil mod posibil. Conștienți de riscurile pe care le comportă participarea la scrutin a opoziției antioligarhice cu mai mulți candidați și pentru a preveni accederea și menținerea la putere a forțelor străine intereselor R. Moldova, decizia definitivă privind candidatul comun la funcția de președinte, selectat dintre Maia Sandu și Andrei Năstase, se va lua la momentul oportun, în strictă conformitate cu legea electorală, iar opinia cetățenilor în identificarea acestui candidat va fi decisivă”, se arată în declarația comună.

Semnatarii declarației s-au arătat dezamăgiți de faptul că liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, a preferat în ultimul moment să părăsească discuțiile privind desemnarea unui candidat comun al opoziției și a semnat un parteneriat cu actuala guvernare.

„Constatăm, cu regret, că din acest proces a ieșit un partid, care a preferat unificării eforturilor împotriva unui regim oligarhic încheierea unui acord colaboraționist cu acesta, inclusiv în perspectiva alegerilor prezidențiale. Condamnăm această acțiune de dezbinare a frontului comun antioligarhic. Susținerea unei guvernări vădit antipopulare va duce la discreditarea în continuare a valorilor democratice și a parcursului european în ochii cetățenilor R. Moldova”, se mai arată în documentul final.

Nu în ultimul rând, liderii celor trei partide sunt îngrijorați de faptul că actuala guvernare a început deja fraudarea alegerilor, chiar dacă startul campaniei electorale nu a fost dat.

„Fraudarea alegerilor a început deja. Datele recensământului nu au fost făcute publice, ceea ce facilitează frauda din partea autorităților. Finanțarea partidelor politice se face în continuare cu grave încălcări ale legislației și în condiții de transparență scăzută. Concentrarea surselor media în mâinile unei singure persoane creează condiții inegale pentru concurenții electorali. Reducerea duratei perioadei de campanie la o singură lună reprezintă un alt impediment major pentru candidații care respectă legea. De asemenea, există riscuri substanțiale ca voturile să fie furate în ziua alegerilor. În acest context, facem apel la organizațiile internaționale și locale cu experiență în domeniu să se implice masiv în procesul de securizare a votului şi să asigure desfăşurarea liberă și corectă a alegerilor”, punctează semnatarii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md