18:13:49 30.04.2024
Stiri

GALERIE FOTO // Case ţărăneşti – oaze de spiritualitate românească

Reportaj 05.08.2016 11:31 Vizualizări24284 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Case ţărăneşti – oaze de spiritualitate românească Sursa: casepractice.ro


Din subiectul ofertant al caselor tradiţionale româneşti pe care l-am abordat deja în repetate rânduri, alegem astăzi o abordare inedită şi, dat fiind specificul arhitectonic al epocii contemporane, una originală: casele ţărăneşti.

Unii dintre noi au crescut poate în ele şi trăiesc acum cu nostalgia acelor locuinţe simple, dar pline de farmec şi de o frumuseţe autentică. Construite din chirpici sau din lemn sau din aceste materiale combinate, pe alocuri cu elemente decorative exterioare din piatră, aceste case ţărăneşti poartă cu ele povestea unor vremuri pe cale să apună, în care oamenii trăiau în deplină comuniune cu natura şi Dumnezeu.


O firma din Cluj-Napoca, Casatamultvisata SRL, şi-a propus să renască spiritul satului românesc, proiectând case din zone geografice diferite ale României. Argumentaţia lor în favoarea acestei alegeri este una frumos descrisă, de-a dreptul copleşitoare:

„A trăi într-o asemenea casă înseamnă a trăi în zariştea cosmică şi în conştiinţa unui destin emanat din veşnicie, a păstra valorile şi tradiţiile culturale. Mândria satului de a se găsi în centrul lumii şi al unui destin ne-a menţinut şi ne-a salvat ca popor peste veacuri. Satul nu s-a lăsat ispitit şi atras în „istoria“ făcută de alţii peste capul nostru; el s-a păstrat feciorelnic neatins în autonomia sărăciei şi a mitologiei sale pentru vremuri când va putea să devină temelie sigură a unei autentice „istorii româneşti“ păstrând vatra satului, arhitectura caselor tradiţionale a fiecărei zone, obiceiurile şi datinile strămoşeşti şi nu în ultimul rând acei oameni de caracter şi cu frică de Dumnezeu”.


Casele ţărăneşti româneşti sunt, în general, case cu acoperiş în patru ape, apariţie unică în teritoriul european, continuând o tradiţie neolitică. Această formă de casă, specifică diferitelor zone româneşti, s-a dezvoltat într-un teritoriu distinct de cel al Europei Centrale, unde descoperim acoperişul în două ape şi cu frontonul decorat într-un stil baroc ruralizat aşa cum se întâlneşte în Austria, Slovacia, Moravia, Boemia sau Ungaria.

Cu excepţia caselor construite în zonele de şes, mult mai expuse intemperiilor şi invaziilor, casele ţărăneşti sunt în bună măsură construite din lemn sau cu elemente exterioare distinctive din acest material. Dar, indiferent de materialul de construcţie, casa ţărănească a fost mereu un ax fundamental al vieţii omului, un adevărat centru al Universului, un „axis mundi” în jurul căruia gravitau fel de fel de practici şi obiceiuri, aparţinând unui creştinism de factură populară.





















Sursa: casepractice.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md