10:20:10 26.04.2024
Stiri

SCRUTIN de tip „primaries” pentru a desemna un candidat UNIC la alegerile prezidențiale din R. Moldova. Iată cine îl organizează

Politică 05.08.2016 11:00 Vizualizări1753 Autor: Ziarul National
SCRUTIN de tip „primaries” pentru a desemna un candidat UNIC la alegerile prezidențiale din R. Moldova. Iată cine îl organizează


Trei organizații unioniste din R. Moldova își propun să desfășoare, la finele lunii septembrie curent, un scrutin de tip „primaries” pentru a desemna un singur candidat unionist cu șanse reale de a câștiga alegerile prezidențiale din toamnă de la Chișinău.

Pentru desemnarea „Președintelui Unirii”, Blocul Unității Naționale, Platforma Unionistă „Acțiunea 2012” și Mișcarea Civică Tinerii Moldovei anunță că sunt gata să gestioneze din punct de vedere logistic, administrativ și financiar desfășurarea scrutinului „primaries”.

Organizațiile societății civile implicate în organizarea scrutinului „primaries”, care corespunde legislației R. Moldova, vor delega un număr total de nouă persoane pentru a forma o Comisie Electorală Unionistă, membrii căreia vor fi fără apartenență politică.

Scrutinul „primaries” se va desfășura prin vot direct (prezență fizică), în aproximativ 200 de secții de vot instituite pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Pentru votanții din diaspora, cetățeni ai Republicii Moldova, va fi creată și pusă la dispoziție o platformă online. Comisia Unirii va stabili lista localităților cu secții de vot și numărul corespunzător al secțiilor de vot pentru fiecare localitate.

La scrutinul „primaries” are dreptul să participe oricare cetățean al Republicii Moldova, anunță organizatorii, în vârstă de cel puțin 18 ani, care se bucură de deplinătatea drepturilor sale cetățenești, și care, printre alte condiții, va semna și depune în secția de vot în ziua scrutinului o Declarație-tip de adeziune la valorile unioniste și va face o donație în mărime de 10 de lei moldovenești, pentru acoperirea cheltuielilor logistice de organizare a scrutinului „primaries”.

Scrutinul de tip „primaries” va fi finanțat exclusiv din donații, iar pe 5 septembrie 2016 se anunță data-limită pentru depunerea setului complet de documente de către candidații la scrutinul „primaries” Președintele Unirii. Pe 7 septembrie 2016, Comisia Unirii va anunța lista definitivă a candidaților validați, iar în perioada 8 septembrie – 23 septembrie va avea loc campania electorală pentru scrutin. La 24-25 septembrie se va desfășura scrutinul propriu-zis, iar pe 28 septembrie 2016 vor fi anunțate rezultatele finale oficiale.

„Structurile societății civile implicate în organizarea scrutinului „primaries” vor respecta principiul neutralității și nu se vor angaja în favoarea niciunui candidat participant la scrutin. După desfășurarea scrutinului „primaries”, întreaga societate civilă unionistă va sprijini candidatul învingător, investit cu legitimitatea votului majorității unioniștilor participanți la scrutin”, ne-au declarat surse din cadrul celor trei organizații unioniste.





Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md