00:08:11 07.05.2024
Stiri

BNM explică DIFERENȚA mare dintre valorile de schimb și spune CÂND își va reveni LEUL

Economie 16.02.2015 15:24 Vizualizări4152 Autor: Virginia Nica
BNM explică DIFERENȚA mare dintre valorile de schimb și spune CÂND își va reveni LEUL


Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) susțin că diferența mare dintre cursul de schimb valutar la cumpărare și la vânzare este cauzată de „perioada de agiotaj”, iar leul își va reveni când se va ajunge la „o ajustare și un echilibru” pe piața valutară.

Potrivit directorului Departamentului Operaţiuni Valutare BNM, Lucia Hadârcă, există o cerere mare din partea agenților economici, iar faptul că leul s-a depreciat nu a tăiat din importuri așa cum se aștepta.

În același timp, oferta din partea persoanelor fizice s-a redus drastic din cauza scăderii transferurilor și, astfel, nivelul de acoperire al cererii de către ofertă a fost de 47%.

Întrebată de ce există această diferență dintre valoarea de schimb la vânzare și cea la cumpărare, Lucia Hadârcă a declarat că „așa se întâmplă când este înregistrată o perioadă de agiotaj pe piață”.

„Sperăm că se va ajunge la un echilibru, va fi o ajustare pe piață. Leul își va reveni când va fi găsit un nou echilibru dintre cerere și ofertă. Desigur că la bază stau și factori din exterior”, a declarat reprezentanta BNM.

Datele Băncii arată că, în februarie, au fost efectuate intervenții prin vânzare de valută de circa 87 de milioane de dolari. Rezervele valutare acoperă 3,3 luni de import. Menționăm că leul nu se mai oprește din depreciere, înregistrând în fiecare zi minime istorice, iar dolarul și euro au atins cotații fără precedent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md