14:56:25 05.05.2024
Stiri

Un an de la ABOLIREA vizelor pentru UE. Câți moldoveni au mers FĂRĂ VIZE în UE

Politică 27.04.2015 12:15 Vizualizări1229 Autor: Ziarul National
Un an de la ABOLIREA vizelor pentru UE. Câți moldoveni au mers FĂRĂ VIZE în UE europalibera.org


Mâine se împlinește un an de la abolirea regimului de vize cu UE pentru cetățenii moldoveni, iar de la 28 aprilie 2014 și până în prezent circa jumătate de milion de moldoveni au reușit deja să călătorească în state membre ale Uniunii Europene doar cu pașaportul biometric.

Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul unei conferințe comune susținute cu șeful Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola.

Natalia Gherman a precizat că rezultatele acestui prim an de la eliminarea vizelor pentru cetățenii R. Moldova sunt pe măsura prognozelor făcute. Nu au fost înregistrate încălcări grave, doar cazuri sporadice când a fost depășită perioada de 90 de zile de aflare pe teritoriul UE.

Potrivit șefei diplomației moldovenești, de abolirea vizelor au profitat și cetățenii moldoveni din stânga Nistrului. Timp de un an, 75 de mii de locuitori din regiunea transnistreană și-au perfectat pașapoarte biometrice moldovenești.

„Desigur, acesta nu este punctul final. Continuăm acțiunile pentru a îndeplini toate măsurile pentru liberalizarea regimului de vize. Astăzi, R. Moldova este calificată drept țara cu cele mai bune practici în acest domeniu”, a mai spus Natalia Gherman.

La rândul său, diplomatul UE a ținut să precizeze că celebrarea unui an de la eliminarea regimului de vize cu UE pentru cetățenii R. Moldova este dovada unui succes incredibil pentru R. Moldova, prima țară din Parteneriatul Estic ce a beneficiat de acest drept și, deocamdată, singura.

Pirkka Tapiola și-a amintit de reținerile pe care le-a avut UE vizavi de regiunea transnistreană și lucrul imens făcut pentru a identifica soluții care astăzi aduc beneficii cetățenilor moldoveni.

„Noi suntem deschiși pentru a susține dinamica pozitivă și pentru a merge pe drumul european”, a conchis Tapiola.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md