15:07:52 05.05.2024
Stiri

ANUNȚ pentru cetățenii R. Moldova, după LOVITURA de stat din Turcia

Social 16.07.2016 10:24 Vizualizări4451 Autor: Ziarul National
ANUNȚ pentru cetățenii R. Moldova, după LOVITURA de stat din Turcia Reuters


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău anunță că, urmare a acțiunilor care au avut loc în noaptea precedentă în Turcia, punctele de trecere a frontierei bulgaro-turce Kapitan Andreevo, Malko Tarnovo și Lesovo sunt complet închise din partea Turciei.

La fel, zborurile aeriene de la Chișinău spre Istanbul rămân temporar suspendate.

Autoritățile îndeamnă cetățenii Republicii Moldova aflați în Turcia să păstreze vigilența, să nu părăsească locuințele, să evite locurile publice, să monitorizeze situația prin sursele mass-media disponibile, să întreprindă toate măsurile necesare pentru sporirea securității personale.

Ambasada Republicii Moldova de la Ankara și Consulatul General de la Istanbul se află în contact permanent cu autoritățile turce, administrațiile aeroporturilor Istanbul, Antalya și Ankara, precum și cu persoanele care au contactat misiunile diplomatice în vederea clarificării situației lor și încearcă să le acorde suportul necesar.

Menționăm că tentativa de lovitură de stat din Turcia pare să fi eşuat sâmbătă dimineaţă, în contextul în care mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan, care pretinde că deţine controlul „în mare parte”.

Cel puţin 60 de persoane au murit noaptea trecută, în operaţiunile de preluare a puterii de către Armata turcă, informează The Guardian.

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a anunţat sâmbătă dimineaţă înlocuirea şefului Statului Major General al armatei, Hulusi Akar, deşi acesta părea să fi fost luat ostatic şi să fie de partea Administraţiei Recep Erdogan, relatează ziarul Hurriyet.

„Au îndreptat armele poporului spre popor”, a declarat Erdogan la Aeroportul Ataturk din Istanbul, dând asigurări că Administraţia sa a restabilit controlul.

Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a dat asigurări că tentativa de lovitură de stat a fost învinsă definitiv.

„Autorii loviturii de stat nu deţin nicăieri controlul în mod corespunzător; vor fi învinşi inclusiv în zonele în care deţin controlul, iar cei care au preluat mijloace aeriene vor fi doborâţi”, a spus Bozdag, citat de agenţia Anadolu.

Un oficial prezidenţial a declarat pentru Associated Press, sub protecţia anonimatului, că peste 754 de participanţi la lovitura de stat au fost arestaţi.

Presa din Turcia relatează că 29 de colonei şi 5 generali au fost retraşi din funcţiile lor în cadrul armatei. Numărul militarilor reţinuţi ca fiind suspectaţi de implicare în lovitura de stat de vineri noaptea a crescut la 754. Un grup de rebeli continuă să lupte şi se estimează că aceştia deţin controlul asupra câtorva elicoptere militare.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 802 Joia Mare: Tradiții

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md