17:47:29 05.05.2024
Stiri

„Aplică schema din furtul miliardului”. Cât a câștigat într-un an compania intermediară de la care R. Moldova cumpără energia electrică.

Economie 14.07.2016 19:00 Vizualizări2390 Autor: Ziarul National
„Aplică schema din furtul miliardului”. Cât a câștigat într-un an compania intermediară de la care R. Moldova cumpără energia electrică.


Experții independenți în energetică, Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, calcule potrivit cărora „MoldovaGaz” a fost prejudiciată în anul trecut cu circa 258,4 milioane de dolari, după ce R. Moldova a semnat un contract păgubos de procurare a energiei electrice cu firma „Energokapital” controlată de două off-shore-uri.

Potrivit estimărilor celor doi experți, „profitul” acestei firme a fost în anul 2015 de 38,8 milioane de dolari.



Recent, un anchetator din stânga Nistrului, Alexandr Haricikov, a făcut publice mai multe documente care arată că, în mai 2015, de la filiala nr. 17 a „Victoriabank” au fost tranferate dividende în sumă de 19,2 milioane de dolari de la „Energokapital” către firma off-shore din Hong Kong „Ornament ART Limited”.

Transferul s-a făcut prin intermediul băncii letone Aizkraukles Banka, cea care a fost sancționată recent cu 3,3 milioane de dolari pentru spălare de bani și tranzacții dubioase în cazul cumpărării acțiunilor de la „Unibank”.

„Schema prin care a fost furat miliardul este aplicată acum și în cazul delapidării banilor pe care consumatorii din R. Moldova îi achită pentru energia electrică”, susține Sergiu Tofilat.

Potrivit acestuia, firma „Energokapital” a fost înregistrată în octombrie 2014 și, cu „o viteză uluitoare”, în decurs de doar trei zile, ANRE i-a și acordat licență. Rapid a fost semnat și contractul cu această firmă de către „Energocom”, aflată în subordinea Ministerului Economiei condus atunci de actualul spicher Andrian Candu.

Tofilat afirmă că și ANRE, și „Energocom”, și Ministerul Economiei au fost implicate în acest târg.

„Suntem dispuși să-i prezentăm probele procurorului general care poate merge în Parlament să solicite ridicarea imunității deputatului Andrian Candu”, a mai spus expertul în energetică.

Victor Parlicov a anunțat că mai multe organizații ale societății civile au expediat la adresa Băncii Naționale a Moldovei, Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Generale și Serviciului de Informații și Securitate un apel prin care îndeamnă structurile statului să investigheze cât de legale sunt tranzacțiile de scoatere a banilor din R. Moldova în off-shore-uri, cine stă în spatele acestor firme și cine sunt beneficiarii finali.

Guvernul a încheiat în 2014 un contract cu „Energokapital” de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, printr-un intermediar fondat, la rândul său, de două companii off-shore și o persoană fizică, Iurie Dzecul, despre care se spune că ar fi persoana de încredere a lui Evgheni Șevciuk și îi administrează mai multe afaceri. Contractul a fost prelungit în primăvara acestui an.

Șmecheria constă în faptul că dubioasa firmă, cu sediul la Tiraspol și cu un singur angajat, este intermediar și la importul gazului rusesc în stânga Nistrului, tot ea livrează gaz Centralei de la Cuciurgan pentru producerea energiei electrice pe care ulterior o vinde în dreapta Nistrului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md