REŢETA perfectă pentru cele mai pufoase clătite! VEZI greşelile pe care le fac gospodinele
Cu toţii ne dorim să impresionăm prin prepararea unor clătite perfecte. Cu o consistenţă pufoasă, fără să se lipească şi potrivit rumenite, acestea pot reprezenta desertul perfect.
Reţeta unui astfel de preparat este foarte simplă, însă câteva greşeli ne pot sabota realizarea celor mai gustoase clătite.
Iată care sunt acestea, conform prevention.com:
Folosirea unei spatule în amestecarea compoziţiei
Folosirea unei linguri de lemn sau a unei spatule pentru a amesteca aluatul este prima greşeală. Ceea ce trebuie să folosiţi este un tel. Cu cât este mai mare telul, cu atât mai mult aer va pătrunde în compoziţie, iar aluatul va deveni extrem de pufos.
Mixarea în exces
Nu amestecaţi aluatul în exces. Un aluat bătut prea mult este chiar mai rău decât un amestec plin de cocoloaşe. Cu cât amesteci mai mult, cu atât glutenul se va dizolva mai mult în aluat, ceea ce înseamnă că la final vei obţine clătite tari, în loc de unele pufoase şi fragede. Mare grijă, pentru că există posibilitatea de a face aceeaşi greşeală şi cu ouăle bătute.
Nu aveţi răbdare să lăsaţi compoziţia să se odihnească
Răbdarea este într-adevăr o virtute chiar şi atunci când vine vorba despre clătite. Aşa că, nu vă apucaţi imediat să puneţi compoziţia în tigaie. Aluatul trebuie lăsat la odihnit între 5 şi 20 de minute. În acest mod, glutenul activat în timpul mixării, se va relaxa, iar amidonul din făină va absorbi lichidul din aluat, făcându-l mai dens.
Folosirea unei grăsimi neadecvate
Deşi cele mai multe reţete recomandă folosirea untului, acest lucru trebuie schimbat. Puteţi folosi uleiul de măsline sau chiar cel de rapiţă. Untul provoacă fum şi se poate arde în tigaie, lăsându-vă urme negre pe clătite şi o bucătărie cam afumată.
Turnarea uleiului direct în tigaie
Dacă puneţi o cantitate însemnată de ulei în tigaie la fiecare câteva clătite, aflaţi că acest lucru este greşit. Uleiul se toarnă pe un prosop de hârtie, iar apoi se unge tigaia. Turnând ulei direct în tigaie, clătitele vor fi coapte neuniform din cauza stratului inegal de grăsime.
Gătirea la o temperatură greşită
Graba strică treaba, ceea ce înseamnă că nu veţi face mai repede clătitele dacă le coaceţi mărind flacăra aragazului. Atunci când temperatura este prea mare, clătitele se vor arde chiar înainte de a se coace. Pentru clătite crocante la exterior şi pufoase în interior, setaţi aragazul la o putere medie şi lăsaţi tigaia să se încălzească timp de aproximativ 3 minute înainte de a pune compoziţia.
Întoarcerea prea devreme sau prea des a clătitelor în tigaie
Clătitele ar trebui să fie întoarse uşor, o singură dată. Întoarse prea des sau prea curând, îşi vor pierde textura pufoasă. Dar nu vă faceţi griji, acestea vă vor anunţa când este timpul pentru a le întoarce sau a le scoate din tigaie. Acest moment nu este atunci când încep să apară mici bule, ci atunci când acestea se sparg.
Sursa: caplimpede.ro
Casă cu două etaje, construită pe un bloc de locuit din Chișinău: Autoritățile capitalei oferă detalii despre dezmăț
Rectorul Universității din București, Marian Preda, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova: „Este un titlu academic care mă onorează, dar mă și obligă”
DECIS // Votul prin corespondență, pilotat la scrutinul din toamna anului 2024, pentru cetățenii R. Moldova aflați în SUA și Canada: Opoziția va contesta inițiativa la Curtea Constituțională