05:13:53 06.05.2024
Stiri

Ce urmează după CĂDEREA Guvernului Leancă 2? Vezi ce spun constituționaliștii

Politică 13.02.2015 11:40 Vizualizări1935 Autor: Mariana Rață
Ce urmează după CĂDEREA Guvernului Leancă 2? Vezi ce spun constituționaliștii constcourt.md


Constituționaliștii interpretează diferit norma constituțională cu privire la învestirea Guvernului și termenul în care ar putea fi dizolvat Parlamentul, în cazul unui eșec în alegerea Executivului.

În timp ce fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, afirmă că Parlamentul actual mai are o singură șansă pentru a alege viitorul Guvern, Victor Pușcaș, un alt fost judecător al Curții Constituționale, susține că pot exista mai multe încercări care să se încadreze în cele 45 de zile, stabilite de lege.

„Șansele lui Iurie Leancă de a conduce viitorul Cabinet de miniștri nu sunt consumate. Legea nu îi interzice să candideze din nou la această funcție. Problema este însă că actualul Parlament are la dispoziție doar două încercări pentru a alege viitorul Guvern, în termen de 45 de zile de la prima propunere făcută de președintele republicii, Nicolae Timofti. Acest termen expiră pe 9 martie. Dacă nu vom avea un Executiv până pe această dată, alegerile anticipate sunt inevitabile”, a declarat Osmochescu pentru Ziarul NAȚIONAL.

„Articolul 85 din Constituție spune că Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Asta înseamnă că pot exista și mai multe încercări de votare a Guvernului. În 1999, după demiterea Guvernului Sturza, următorul guvern, Guvernul Braghiș, a fost învestit dintr-a treia încercare. Mai întâi a fost propus Valeriu Bobuțac, apoi Vladimir Voronin și abia Dumitru Braghiș a trecut”, ne explică Pușcaș.

Fostul judecător de la Curtea Constituțională ne atrage atenția că, în 1999, președintele Petru Lucinschi a reușit să obțină învestirea Guvernului în doar o lună și jumătate. Or, Guvernul Sturza a picat pe 12 noiembrie, iar Guvernul Braghiș a fost învestit deja pe 21 decembrie.

„Petru Lucinschi nu a așteptat atunci mult ca să convingă Parlamentul. A mers cu cele trei candidaturi și la ultima i-a atenționat pe deputați că, dacă nu votează, va dizolva Parlamentul. R. Moldova a avut 14 guverne, dar așa situații cum este cea de acum nu au mai existat. Se trage foarte mult de timp”, spune Victor Pușcaș, subliniind că norma constituțională poate fi interpretată doar cu bună-credință.

Amintim că prima încercare de învestire a Guvernului a eșuat ieri. Cabinetul de miniștri care urma să fie condus de Iurie Leancă a acumulat doar 42 de voturi din cele 51 necesare.

După ședința Parlamentului, liderul PD, Marian Lupu, a anunțat că va lansa noi discuții cu PLDM și, cel târziu marțea viitoare, va fi inițiată o nouă încercare de învestire a Guvernului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md