02:04:36 17.05.2024
Stiri

De la criză de Guvern la Guvern de criză

Opinii 13.02.2015 09:00 Vizualizări2769 Autor: Petru Bogatu
De la criză de Guvern la Guvern de criză


Prezentul continuu

Oricum ar arăta, indiferent ce-și va propune să facă și oricând va fi votat, viitorul Guvern de la Chișinău va funcționa în condiții excepționale. Criza de Guvern din ultimele două luni a fost o furtună într-un pahar cu apă de pe puntea unei ambarcațiuni lovite efectiv de o tornadă devastatoare.

Războiul trece frontiera

Când spun condiții excepționale, nu mă gândesc doar la deprecierea monedei naționale care de la începutul anului curent s-a ieftinit cu peste trei lei față de dolar. Nu vorbesc numai de situația foarte complicată din sistemul financiar-bancar ce poate provoca un adevărat tsunami în economia națională. Și nu mă refer doar la reducerea drastică a transferurilor de valută de peste hotare care riscă să producă șocuri sociale.

Toate aceste probleme economice, oricât de serioase ar părea, sunt dublate de marile pericole externe care deja ne-au trecut frontiera de est. Leul moldovenesc lunecă pe tobogan, fiind afectat de suferințele hrivnei ucrainene și a rublei ruse.

Suportăm deja la toate nivelurile consecințele undei de șoc ce vine de la Răsărit, chiar dacă nu puțini dintre noi refuză să conștientizeze sau să recunoască acest fapt. La câteva sute de kilometri de Republica Moldova e un război în toată legea în care au murit deja șase mii de oameni. Adică, jumătate din cât au pierdut sovieticii timp de un deceniu în Afganistan.

Totodată, la o azvârlitură de băț de Chișinău, în stânga Nistrului, Rusia și-a triplat în cursul ultimilor șase luni contingentul militar și așteaptă momentul prielnic pentru a intra în luptă, dând foc Odesei, pentru a deschide un coridor spre Crimeea și a ajunge la gurile Dunării. Acest incendiu ce poate izbucni oricând, deși e îndreptat împotriva Kievului, riscă să pârjolească și Republica Moldova.

A turbat ursul

Oricare ar fi rezultatele reuniunii de la Minsk, unde se caută o formulă a păcii, este limpede că în capitala Belarusului mai mult de un armistițiu fragil nu are cum fi încheiat. O eventuală încetare a focului va fi doar un moment de respiro.

În actualul context istoric, o reconciliere durabilă între Rusia, pe de o parte, Ucraina, SUA și aliații occidentali, pe de alta, este imposibilă. Să vă luați gândul de la asta.

Andrei Illarionov, fostul consilier al lui Putin, amintește de un discurs extrem de simptomatic al președintelui rus, rostit în ziua de 27 iulie 2013 la Kiev. Liderul de la Kremlin afirma atunci cum că rușii, ucrainenii și belarușii sunt un popor căruia îi este scris să aibă aceleași destin comun. Punct.

De aici pornește totul. Ursul a turbat. El nu mai poate fi readus în arenă ca să se dea pe bicicletă sau să imite cântatul la pian. În aceste împrejurări, acesta, dacă nu va fi împușcat, urmează să fie plasat în carantină și ținut la distanță de restul lumii.

Războiul este pace

Nu-i exclus, deci, să intervină o acalmie. O liniște amăgitoare care va fi întreruptă de iminentele ravagii viitoare ale președintelui rus plin de idei istorice și planuri geostrategice. De acum încolo, războiul va fi pace, vorba lui George Orwell. Și viceversa.

Astfel, Republica Moldova s-a pomenit în mijlocul unei crize geopolitice. Aceasta ne înconjoară prin presiuni constante de ordin politic, economic și militar.

În atare situație, Executivul de la Chișinău va fi un cabinet de criză pe timp de război. Iar asta înseamnă că preocuparea lui numărul 1 va fi securitatea națională și siguranța individului.

Două lucruri vor fi obligatorii pentru un atare Guvern. Primul. El va trebui să împingă Republica Moldova, pentru a supraviețui, sub scutul UE și SUA, indiferent ce formă ar îmbrăca acesta. Și al doilea. Drumul Chișinăului spre Moscova va fi închis atâta timp cât ursul, după cum am spus, va fi ținut în carantină.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md