13:58:45 01.05.2024
Stiri

Povești de dragoste // Blândețea care a cucerit inteligența

Reportaj 05.06.2016 17:31 Vizualizări2331 Autor: Ziarul National


Povești de dragoste // Blândețea care a cucerit inteligența poza simbol

Lui Ion i-a murit nevasta de cancer, lăsându-l cu trei copii mici.

Părinții nu i-au putut întreține să-și continue studiile, deși atât Ion, cât și Nina au învățat bine la școală. S-au căsătorit foarte tineri. Se înțelegeau bine, Ion era om blând, iar Nina - femeie harnică. A născut trei copii, dar iată că la câteva luni după nașterea mezinei, medicii i-au depistat ceva suspect la ovare.

În jumătate de an, s-a stins sărmana femeie, lăsându-l pe Ion să se descurce cum poate...

Nici n-a avut cum să-și plângă nevasta. Stătea cu mezina în brațe și nu știa ce să facă mai departe. Muncea la construcții și nu-și închipuia ce va face cu copiii mai departe, erau atât de mici – Ionuț avea 5 ani, Teo - 3 și Dina aproape un anișor.

A chemat-o pe sora lui să stea cu Dina. Un copil de 15 ani a răbdat o vară întreagă, dar când a venit toamna, gata! N-a mai putut, începeau lecțiile.

Ion nu avea somn. Deși era bărbat în toată legea, îi venea să plângă. Când s-a mai liniștit, a zis că va încerca s-o înscrie pe micuță la creșă, astfel va fi cu mâinile dezlegate toată ziua.

Așa a trecut un an și încă unul. Pe unde reușea, pe unde nu, pentru el era important ca micuții să fie sătui, iar în rest făcea ce putea.

Într-o zi, un coleg l-a întrebat de ce nu se însoară. Bărbatul a zâmbit amar, apoi a zis: „Crezi că s-ar găsi vreo proastă să-și ia pe cap asemenea povară?”. Colegul l-a încurajat că o să dea sfoară în țară că Ion vrea să se însoare. „De ce nu? Ești tânăr, voinic, casa e aproape gata...”.

Într-adevăr, nu se găsea nicio nevastă pentru Ion. Văduvele nu doreau să-și înmulțească grijile, iar fetele mari nu aveau curaj să înfrunte așa greutăți.

Trecuseră aproape doi ani de când se zvonise că Ion își caută nevastă. Și iată când bărbatul își luase deja de-o grijă, s-a apropiat de el Polina, învățătoarea lui Ionuț, care era deja elev. Credea că vrea să-i vorbească despre băiat.

Polina venise în sat de pe băncile Universității. Foarte citită și inteligentă, în acești zece ani de când preda la școala din sat, nimeni nu a văzut-o decât la școală. Nu ieșea nicăieri, spunea mătușa Varvara la care stătea în gazdă că stă toată seara cu cartea în mână sau la un fel de televizor straniu. Era vorba despre laptop.

Când s-a apropiat de Ion, i-a zis direct că vrea să fie mamă pentru copiii lui. Bărbatul a rămas perplex – învățătoarea asta atât de tânără și frumoasă vrea să se mărite cu el? Când a întrebat-o de ce, i-a spus că Ionuț este elev silitor, dar cam neîngrijit și știe că copilul nu are mamă. Iată a hotărât să-i fie ea mamă...

Polina a venit în casa lui Ion a doua zi. Nu s-a îngrozit de mizeria din casă, ci s-a apucat, înainte de toate, să facă ordine în hăinuțele copiilor. Treptat a adus și casa în ordine. Ea avea camera ei, deși încă neterminată. Ion dormea cu mezina, iar băieții în camera lor. Într-o seară, Polina i-a propus ca Dina să doarmă cu ea, deoarece crede că e mai bine așa.

Ion a făcut o glumă – e mai bine ca mama cu tata să doarmă împreună, iar copiii în paturile lor. (Dina începuse deja să-i zică „mamă”.) Polina doar și-a încruntat sprâncenele și n-a comentat. Ion își dădea foarte bine seama de diferențele dintre ei, de aceea a zis pe un ton foarte serios: „Să nu ai frică, niciodată nu o să te forțez. Dacă mă vei îndrăgi vreodată... poate atunci…”.

Polina a rămas foarte impresionată de vorbele bărbatului. Din acea seară a început să-l privească mai atent, să observe cum se comportă cu copiii, cum se înțelege cu vecinii. Îi era dragă blândețea lui și parcă nici nu era chiar așa de incult...

***

Polina s-a îndrăgostit de tatăl copiilor pe care îi iubea din tot sufletul. Au devenit o pereche de invidiat. Deși nu mai avea timp de calculator, femeia se simțea împlinită. Devenise soția lui Ion și le spunea părinților care erau un pic dezamăgiți, că Dumnezeu a fost atât de bun cu ea, scoțându-i-l în cale pe acest bărbat.

Acum, femeia este însărcinată, degrabă se va mai naște o surioară în acea casă. (Ludmila T.)


P. S. Povestea ta poate fi aici. Dacă vrei să împărtășeșeti istoria ta de dragoste pe care ai trăit-o sau pe care o trăiești, dacă vrei să-ți deschizi sufletul și să dai frâu liber sentimentelor, o poți face expediind o scrisoare la redacția noastră la adresa: mun. Chișinău, str. A. Pușkin 22, Casa Presei, bir. 408 sau un mesaj lainfo@ziarulnational.md. Cele mai interesante povești vor fi premiate.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md