02:47:12 27.04.2024
Stiri

Societatea civilă îi solicită UE să MONITORIZEZE fondurile europene alocate R. Moldova

Social 21.04.2015 18:16 Vizualizări866 Autor: Ziarul National
Societatea civilă îi solicită UE să MONITORIZEZE fondurile europene alocate R. Moldova


Peste 20 de organizații neguvernamentale din R. Moldova, printre care Asociația „Promo-LEX”, Fundația Est-Europeană, Centrul „Expert-Grup” și Clubul Femeilor 50/50, membre ale Platformei Societății Civile „Pentru Europa”, au semnat astăzi o Declarație pe care au trimis-o tuturor ambasadelor și partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova.

Prin Declarația cu privire la transparența și monitorizarea utilizării fondurilor europene, ONG-urile semnatare îi solicită Uniunii Europene să instituie un control riguros asupra gestionării fondurilor și granturilor europene, pentru a nu permite folosirea acestora în alte scopuri decât cele prevăzute în acordurile de finanțare.

„Partidele proeuropene care au acces la guvernare după anul 2009 și-au stabilit obiectiv prioritar integrarea europeană a Republicii Moldova, drept condiție esențială pentru dezvoltarea și modernizarea țării. (…) Ajunse însă la guvernare, partidele proeuropene s-au autoasociat cu procesul de integrare europeană, considerând că vor fi susținute de UE în orice împrejurări. (…) În ultimii ani, sub paravanul integrării europene, autoritățile au încuviințat numeroase abuzuri, inclusiv la capitolul utilizării fondurilor externe, fapt care nu poate fi asociat procesului de integrare europeană”, se arată în Declarația Platformei Societății Civile „Pentru Europa”.

Pentru a evita abuzurile, societatea civilă îi solicită Uniunii Europene „să nu mai tolereze derapajele antieuropene și antidemocratice ale autorităților R. Moldova, să condiționeze mai restrictiv oferirea asistenței R. Moldova pentru a evita acțiunile antieuropene și antidemocratice ale autorităților, să stabilească niște condiționalități foarte clare pentru Guvernul R. Moldova în ceea ce privește valorificarea resurselor financiare, să susțină eforturile societății civile în elaborarea metodologiilor de monitorizare a impactului cheltuielilor realizate de Guvern din fonduri europene, inclusiv la capitolul promovării parcursului european al R. Moldova, precum și să ceară autorităților să respecte transparența procesului de luare a deciziilor și eficiența dialogului public-privat, luând în considerare angajamentele R. Moldova în cadrul Acordului de Asociere”.

Platforma Societății Civile „Pentru Europa” consideră că, odată realizate aceste condiții, ele vor permite redarea încrederii cetățenilor R. Moldova în structurile europene și în Uniunea Europeană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md