10:31:06 26.04.2024
Stiri

Jurnaliști de investigație din Taraclia, INTIMIDAȚI și percheziționați de poliție

Social 03.06.2016 11:42 Vizualizări1047 Autor: Ziarul National
Jurnaliști de investigație din Taraclia, INTIMIDAȚI și percheziționați de poliție crjm.md
Lacul din or. Taraclia despre care au scris jurnaliștii intimidați


Jurnaliștii din Taraclia care au realizat o investigație despre iazul din oraș care apără localitate de inundații și care a ajuns, prin scheme dubioase, în proprietate privată, au devenit ținte ale unor acțiuni abuzive din partea Inspectoratului de Poliție din Taraclia.

În timp ce primăria orașului încearcă să-și recupereze bunul pierdut, iar procurorii de cinci ani investighează cum a ajuns iazul pe mâini străine, omul de afaceri a scos lacul la vânzare. Reporterii au deconspirat întreaga schemă, după ce s-au dat drept cumpărători și au filmat cu o cameră ascunsă.

La 28 mai curent, doi reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Taraclia au mers la redacţia ziarului „Svet” din Taraclia și la postul TV NTS, care au publicat investigația, somând autorii acesteia să dea în scris explicații și să răspundă la mai multe întrebări, între care, de ce investigația a apărut anume în aceste medii de informare, cine a autorizat publicarea/difuzarea, cine este comanditarul investigației și cine le-a oferit imaginile video. Poliţiştii au cerut contractul semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), în colaborare cu care a fost realizată investigația, dar şi materialul video brut.

În contextul acestor abuzuri, CIJM vine cu un apel public în adresa Procuraturii Generale și a Ministerului Afacerilor Interne să cerceteze acțiunile Inspectoratului de Poliție al raionului Taraclia, care a dispus interogarea autorilor unei investigații jurnalistice şi confiscarea materialelor în baza cărora a fost realizată ancheta jurnalistică.

CIJM califică acțiunile polițiștilor drept ingerință în exercitarea libertății de exprimare, exercitarea de presiuni și constrângere a jurnaliștilor care și-au făcut meseria, realizând o anchetă de presă pe un subiect de interes public. Acţiunile oamenilor legii sunt făcute în afara unui proces penal, fapt care trezeşte semne de întrebare referitor la legalitatea cerinței ridicării materialelor video. Jurnaliștii nu pot fi obligați și cu atât mai mult impuși prin ordonanțe de poliție să pună la dispoziția organelor de drept materialele care au stat la baza investigației jurnalistice. Acest demers al organelor de drept din raionul Taraclia și faptul că au interogat jurnaliștii este un atac direct la libertatea presei. Poliția trebuie să cerceteze cazul, sub aspectul infracțiunii comise de cei vizați în investigație, nu să se răfuiască cu jurnaliștii care au dezvăluit fapte ce contravin legislației în vigoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md