18:45:42 27.04.2024
Stiri

PASIUNE // O sută de autospeciale ale pompierilor, într-o casă din Chișinău

Social 08.02.2015 11:01 Vizualizări4072 Autor: Galina Munteanu
PASIUNE // O sută de autospeciale ale pompierilor, într-o casă din Chișinău


Minimuzeu // Dumitru Polscin este, la cei 33 de ani ai săi, unul dintre puținii colecționari din R. Moldova de minimodele de autospeciale de pompieri

Bărbatul are de mic pasiunea de a colecționa minimodele de mașini, iar de când s-a făcut pompier, dragostea de meseria pe care și-a ales-o și-a pus amprenta nu doar pe rafturile din casă, dar și pe pereți. „Am prins această pasiune de la tatăl meu. De mic colectam minimașini, iar de când m-am făcut pompier - am trecut la ceva mai specializat. Deja și copilul meu a început să preia pasiunea moștenită de la părinți”, zâmbește pompierul Dumitru Polscin.

Autospeciale, embleme, căști și costume speciale

Până acum, Dumitru a reușit să adune în colecție peste o sută de minimodele de autospeciale de pompieri, embleme specializate, căști și costume speciale, aduse din Franța, Germania, Federația Rusă, Mexic și Filipine. „Majoritatea din ele sunt dăruite, așa că nu scot mulți bani din buzunar pentru a le cumpăra. Toți prietenii mei și rudele, când au văzut că eu colecționez autospeciale mici, la fiecare sărbătoare din familie alt dar nu-mi aduc decât mașinuțe și asta mă bucură nespus de mult. Am foarte mulți prieteni peste hotarele țării care, la fel, îmi trimit mașinuțe când apare ceva nou pe piață”, ni se laudă colecționarul.

Minimuzeu în casă

Pompierul zice că vrea să-și completeze „palmaresul” cu mai multe căști și costume pentru pompieri, dar pentru asta are nevoie de spațiu. „La etajul doi din casă am amenajat special un minimuzeu. Colecția mea era aranjată frumușel pe policioarele mele, iar a feciorului, pentru că și el colecționează mașini, doar că ale lui sunt de diferite modele, pe policioara sa. Fiecare dintre noi are grijă de „averea” lui. Să vedeți cât e de interesant când avem oaspeți. Toți se refugiază în acest colțișor, își fac poze, se îmbracă în costume, își pun pe cap căști. Chiar și mie, când uneori mi-e greu pe suflet, pentru că știți meseria noastră - vedem și cadavre și oameni care își trag ultima suflare -, mă refugiez aici, le privesc îndelung pe fiecare în parte, iau o periuță, încep să șterg mașinuțele și îmi trece”, susține pompierul.

Autospeciale și pe faianța din bucătărie

Nu poate spune care mașină este favorita lui, pentru că le ține la inimă pe toate. Mai mult, pentru că își iubește nespus de mult meseria și nu vrea să se despartă de ea nici acasă, bărbatul și-a desenat și pe faianța din bucătărie mai multe autospeciale pentru pompieri. „Sunt unicate. Nimeni în R. Moldova nu are așa ceva. Le-am făcut la comandă. Trebuie să vă spun că eu am fost cu ideea, dar soția a ales desenul. Important e că pasiunea mea este împărtășită și de ea, altfel nu știu cum m-ar fi suportat. Într-un cuvânt, la noi toată familia este pasionată de meseria mea”, râde Dumitru. Chiar și așa, bărbatul susține că nu-și dorește ca feciorul lui să-i calce pe urme. „Nu, nu doresc așa ceva. De asta de mic l-am dat la dansuri. Nu vreau să treacă și foc, și pară cum trec eu acum”, conchide Dumitru.

Își va dărui colecția

Dumitru Polscin susține că miniautospecialele pe care le adună acum vor ajunge peste ani la Departamentul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, instituție și profesie cărora li se dedică nu doar cu trupul, dar și cu sufletul. „Câteva embleme din colecția mea le-am dăruit deja instituției, mai bine zis, șefului de unitate. S-a bucurat nespus de mult. Le-a pus în ramă și le păstrează pe perete. Așa voi face și cu autospecialele din colecție când deja nu voi avea unde să le țin ori mă voi pensiona. Până atunci, mai am de adunat vreo câteva zeci sau chiar sute de mașini, conchide zâmbind pompierul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md