17:23:47 27.04.2024
Stiri

DEZVĂLUIRI // Cum ţinea Voronin delegaţia lui Băsescu „pe holuri, fără scaune, fără un pahar de apă”: „Eram musafiri NEDORIŢI”

Politică 08.02.2015 13:24 Vizualizări3413 Autor: Ziarul National
DEZVĂLUIRI // Cum ţinea Voronin delegaţia lui Băsescu „pe holuri, fără scaune, fără un pahar de apă”: „Eram musafiri NEDORIŢI” jurnalul.ro


Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al președintelui României, Traian Băsescu, în perioada decembrie 2004 – martie 2007, şi-a adus aminte de o vizită efectuată la Chişinău, în contextul scandalului de astăzi din România care o vizează pe Elena Udrea.

„Îmi amintesc una dintre puţinele discuţii cu Elena Udrea care s-a situat în afara temelor care ţineau strict de activitatea de la Cotroceni. Eram la Chişinău, în cea de-a doua vizită a lui Traian Băsescu. Intempestivă, deloc pe gustul lui Voronin. Ca să arate că nu suntem musafiri poftiţi, protocolul moldovean a ţinut toată delegaţia noastră pe holuri. Fără scaune, fără un pahar cu apă. Andrei Pleşu, mai curajos decât noi, s-a aşezat pe un scaun la întâmplare, într-un birou care nu ştia cui aparţine. Am rămas cu Elena pe hol”, scrie Săftoiu în ziarul „Adevărul” de la Bucureşti.

Prima dată, Traian Băsescu a efectuat o vizită oficială la Chişinău pe 21 ianuarie 2005, iar ulterior s-a spus că a venit să-l susţină pe Vladimir Voronin în preluarea celui de-al doilea mandat de preşedinte, care părea să aleagă calea europeană a R. Moldova pe fundalul răcirii relaţiei cu Federaţia Rusă.

După această vizită, Voronin i-a trimis 11 000 de sticle cu vin la Bucureşti „fratelui" Băsescu.

A doua vizită a preşedintelui român a avut loc pe 16 ianuarie 2007, când Băsescu şi Voronin au decis să deschidă două consulate româneşti temporare în Republica Moldova, la Bălţi şi la Cahul.

Imediat după protestele din aprilie 2009 de la Chişinău, Voronin învinuia România de „organizarea loviturii de stat" în R. Moldova. În pofida acestor declaraţii, Traian Băsescu a susţinut mereu R. Moldova în parcursul ei european.

De menţionat că, de fiecare dată când a fost la Chişinău, Băsescu a făcut băi de mulţime, fiind întâmpinat de sute de basarabeni care îi scandau numele, chiar dacă politica guvernării comuniste a fost mereu românofobă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md