02:14:29 07.05.2024
Stiri

Producătorii de conserve sprijină propunerea sindicatelor de a reduce TVA până la 5% sau 8%

Economie 07.02.2015 14:40 Vizualizări559 Autor: Ziarul National
Producătorii de conserve sprijină propunerea sindicatelor de a reduce TVA până la 5% sau 8% allmoldova.md


ARGUMENT // Practica internațională demonstrează că o cotă mare a TVA nu aduce întotdeauna venituri mari la buget, ci conduce la acțiuni masive de evaziune fiscală

Președintele Asociației producătorilor de conserve „Speranța-Con”, Ivan Sandic, a declarat pentru „Infotag” că toți conducătorii fabricilor consideră reducerea impozitului „actuală și oportună”.

Potrivit lui Sandic, reducerea TVA va contribui la păstrarea și protejarea veniturilor populației pe fundalul oscilațiilor prețurilor, provocate de reducerea cursului leului moldovenesc.

„Dacă 5% sunt prea puțin, propunem ca TVA să fie redus până la 8%. Asemenea rată este aplicată în privința produselor agricole și a zahărului. Toți procesatorii de materie primă agricolă trebuie să activeze în condiții egale. Ar fi logic să existe o singură rată - de la producția fermierilor până la rafturile magazinelor la toate produsele alimentare. Aceasta ar rezolva problema sprijinului neechilibrat al ramurilor”, a spus Sandic.

El a atras atenție la faptul că sindicatele realizează inițiative de protejare a intereselor cetățenilor.

„La timpul său, Confederația a obținut reducerea ratei TVA pentru uniformele de serviciu, precum și la producția vegetală și animală. Liderul sindical, Oleg Budza, întotdeauna a prezentat argumente economice în favoarea reducerii TVA. Sperăm că Guvernul va sprijini populația în acest sens”, a subliniat Sandic.

Sindicatele cer Guvernului să reducă TVA-ul pentru produsele alimentare cu scopul de a sprijini păturile social-vulnerabile ale populației. În prezent, TVA-ul la produsele alimentare este de 20%, cu excepția produselor agricole, laptelui, cărnii, produselor de panificație și zahărului, pentru care TVA-ul este de 8%.

R. Moldova rămâne în topul statelor europene cu una din cele mai mari cote TVA la alimente. De exemplu, majoritatea țărilor europene practică impozite pentru mărfurile alimentare mai scăzute față de cota standard: Olanda aplică 6% TVA, Austria – 10%, Finlanda – 13%, Cehia – 10%.

Sunt și state care nu impozitează deloc alimentele, cum ar fi Marea Britanie, Irlanda și Malta, TVA-ul la alimente este zero.

Anterior, în negocierile cu Guvernul, FMI insista asupra aplicării în economie a TVA-ului unic de 20%.

Conducerea CNSM susține că această reducere va constitui nu doar un factor de susținere a păturilor defavorizate, dar, totodată, va fi un stimulent activ de reducere a evaziunii fiscale. De asemenea, va duce la dezvoltarea sectorului agroalimentar și la crearea de locuri de muncă prin stimularea procurării unor produse sănătoase și creșterea consumului datorat reducerii prețurilor și, implicit, majorarea încasărilor din TVA la buget.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md