06:16:37 26.04.2024
Stiri

Imagini NEDIFUZATE după ce Ekeng s-a prăbuşit pe teren. Detaliul FATAL se vede clar pe înregistrare

Sport 08.05.2016 18:16 Vizualizări2957 Autor: Ziarul National


Imagini NEDIFUZATE după ce Ekeng s-a prăbuşit pe teren. Detaliul FATAL se vede clar pe înregistrare

O nouă înregistrare cu momentele intervenţiei de pe teren după ce Patrick Ekeng s-a prăbuşit scoate la iveală o serie de contradicţii între declaraţiile de până acum şi ce s-a întâmplat de fapt.

În imaginile filmate cu ajutorul camerei independente şi difuzate de digisport , în momentul căderii lui Ekeng, care nu au putut fi urmărite pe transmisia în direct a meciului dintre Dinamo şi Viitorul, reiese că fotbalistului camerunez nu i s-au făcut manevre de resuscitare pe teren.

VEZI AICI ÎNREGISTRAREA

Doctorul lui Dinamo, Liviu Bătineanu, a fost cel care a intervenit primul, după ce jucătorul a căzut inconştient.

El a declarat pentru ProSport că îşi reproşează că nu a început el resuscitarea.


„Avea puls. Era puls. Nu pot să spun cât de regulat era, dar i-am simţit pulsul. În ambulanţă am început să-i fac masaj. Întotdeauna există ceva să-ţi reproşezi. Poate trebuia să... Chiar dacă avea puls, trebuia să fac resuscitările pe care le ştiam eu, pe teren", a spus el.

Citeşte aici întreaga declaraţie a medicului

Raed Arafat a afirmat că s-au găsit nereguli ”serioase” în urma controlului efectuat sâmbătă de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), după decesul fotbalistului de la Dinamo Patrick Ekeng, informează ştirileprotv.ro.

„Astăzi am început o acţiune de inspecţie şi control a DSU, şi încă la momentul acesta acţiunea este în desfăşurare. Noi ce am verificat astăzi este dacă toate aspectele inclusiv cele prevăzute prin autorizarea dată de către Direcţie Sanitară firmei respective au fost respectate. Ce pot să spun până acum că s-au găsit nişte nereguli serioase, dar nu mă pronunţ până nu am raportul final al colegilor. Aceste nereguli înseamnă că cineva nu a respectat regulamentele şi legislaţia sau după ce a obţinut o autorizaţie a modificat ceva şi nu a respectat mai departe ce la momentul autorizării a fost corect”, a declarat presei secretarul de stat în MAI.

Arafat a mai declarat că din punctul său de vedere este uşor de observat dacă un pacient a fost supus manevrelor de resuscitare. În cazul pacienţilor aflaţi în în stop cardio-respirator şi, mai ales, fără puls resuscitarea acestuia începe pe loc deoarece lupta pentru salvarea sa este una contra cronometru. Din acest motiv defibrilarea trebuie să aibă loc rapid, iar oxigenarea trebuie să fie rapidă şi atunci nu pierzi timpul prin manevre de evacuare a pacientului, a mai adugat acesta.

„În mod normal, un pacient care a fost supus manevrelor de resuscitare se vede acest lucru pe el. În primul rând, se vede când îl pui pe monitorizare, electrozii de monitorizare rămân (...) când cobori din maşină în mod normal iei monitorul cu tine, nu îl desfaci în maşină. Regulile medicinei de urgenţă sunt acelea că bolnavul, odată începută monitorizarea lui, nu o întrerupi până la momentul în care decizi că nu mai trebuie să fie monitorizat”, a mai precizat şeful DSU.

Secretarul de stat a spus că, în conformitate cu Legea sportului, la astfel de competiţii este necesară prezenţa unui echipaj cu o ambulanţă de tip B, care să aibă dotarea corespunzătoare, ce presupune un defibrilator, o trusă de resuscitare, oxigen, aspirator.

Amintim că dinamovistul Patrick Ekeng a decedat, vineri seară, la doar 26 de ani după ce s-a prăbuşit pe teren în minutul 69 partidei Dinamo - Viitorul, scor 3-3. Ekeng fusese trimis pe gazon cu doar şapte minute înainte, în locul lui Eric Bicfalvi. Aflat în apropierea cercului de la centrul terenului, Ekeng s-a prăbuşit inert pe gazon, iar jocul a fost oprit câteva secunde mai târziu. Primul ajutor i-a fost acordat de medicul lui Dinamo, Liviu Bătineanu, iar ambulanţa prezentă la stadion a venit pe gazon după aproximativ trei minute. Mijlocaşul a fost dus direct la Spitalul Floreasca, unde medicii au încercat să-l resusciteze aproape o oră şi jumătate, fără succes însă. Aceştia au constatat ulterior decesul, iar cauza exactă va fi determinată de autopsie.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md