23:30:48 02.05.2024
Stiri

Moldovean REȚINUT pentru mercenariat în Luhansk

Social 05.05.2016 09:33 Vizualizări1068 Autor: Stela Mihailovici


Moldovean REȚINUT pentru mercenariat în Luhansk

Un cetățean al R. Moldova, bănuit că a luptat alături de separatiști în estul Ucrainei, a fost reținut de procurori în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate. Bănuitul are 40 de ani şi a fost prins în oraşul Cimişlia, după ce a încercat să înroleze un alt conaţional într-o formaţiune armată a autoproclamatei republici populare Luhansk.

Potrivit cercetărilor, în ianuarie 2014, bărbatul s-a înrolat într-o formaţiune armată a autoproclamatei republici populare Luhansk și a luptat împotriva militarilor ucraineni. În plus, acesta i-ar fi asigurat cu produse alimentare şi bani pe mercenarii din estul separatist al Ucrainei. Fiind audiat de procurori, acesta şi-a recunoscut parţial vina.

Până în prezent, nouă persoane au fost deferite justiţiei pentru acţiuni similare, dintre care cinci au fost condamnate, iar trei persoane continuă să fie cercetate penal.

Anterior, prin sentinţele Judecătoriei Comrat din august 2014 şi aprilie 2015, dar şi prin sentinţele Judecătoriei Ceadâr-Lunga din iulie 2015, cinci persoane din sudul republicii au fost recunoscute vinovate şi condamnate pentru acţiuni asemănătoare, inclusiv pentru organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale şi participarea la ea, precum şi acordarea suportului în scop terorist. Sentinţele pe aceste cauze au devenit irevocabile.

Condamnații au declarat că, după ce au fost recrutaţi pe teritoriul Republicii Moldova, au participat la instruiri militare care au avut loc pe teritoriul altui stat, cu implicarea în exerciţii teoretice şi practice: pregătirea şi petrecerea operaţiunilor diversioniste, construcţia şi exploatarea armelor de foc de diferite tipuri, construirea baricadelor, pregătirea „coctаilurilor Molotov” şi utilizarea lor, urmărind scopul de a opune pe teritoriul Republicii Moldova rezistenţă polițiștilor în cazul unor eventuale conflicte, analogice celor din estul Ucrainei.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 533 Joia Mare: Tradiții
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md