03:29:30 01.05.2024
Stiri

Subvenţii din fonduri europene pentru cetățenii R. Moldova la achiziţionarea cazanelor pe biomasă

Economie 30.04.2016 17:00 Vizualizări1325 Autor: Galina Munteanu
Subvenţii din fonduri europene pentru cetățenii R. Moldova la achiziţionarea cazanelor pe biomasă


Circa 150 de gospodării casnice, microîntreprinderi și întreprinderi mici ar putea beneficia de subvenții la achiziționarea cazanelor pe biomasă.

Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” anunţă relansarea acestui program și urmează a fi acordate subvenţii în valoare de 1 300 şi 500 de euro unui număr de circa 150 de beneficiari, subvenţii asigurate din fonduri europene. Cererile pentru subvenţionare vor putea fi depuse începând cu 17 mai la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, partener în realizarea programului.

Prima rundă de subvenţionare din cadrul etapei a doua a proiectului a fost lansată pe 10 august 2015, zi în care au fost depuse peste 300 de cereri de la gospodării casnice, precum şi microîntreprinderi, întreprinderi mici.

„Interesul sporit faţă de acest program demonstrează dorinţa oamenilor de a utiliza energia produsă în R. Moldova şi nu cea importată. Oamenii caută o sursă sigură de energie, biomasa fiind un răspuns la soluţia căutată”, spune managerul Proiectului Energie şi Biomasă, Victor Cotruţă.

Mărimea subvenţiei va fi de 1 300 şi 500 euro şi este stabilită în funcţie de parametrii tehnici ai cazanului selectat.

„În noua rundă a programului a fost redusă mărimea subvenţiei pentru cazanele pentru brichete (de la 700 la 500 de euro), cea pentru pelete rămânând neschimbată. Astfel promovăm utilizarea tehnologiilor cu randament mai sporit şi autonomie mai ridicată”, susţine Mihail Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE).

Printre alte modificări ale Regulamentul de subvenţionare se numără şi obligativitatea beneficiarului de a instala cazanul într-un imobil dat în exploatare şi utilizat conform destinaţiei, precum şi fixarea termenului limită de 30 de zile pentru semnarea contractului cu AEE din data acceptării cererii de intenție.

Beneficiari ai Programului de subvenţionare pot fi persoanele fizice cu domiciliul în R. Moldova şi întreprinderile mici sau microîntreprinderile, rezidente ale R. Moldova. Ei trebuie să fie proprietari sau coproprietari ai imobilului sau întreprinderii în care se va instala cazanul pe biomasă, iar imobilul nu trebuie să fie racordat la sistemul centralizat de încălzire.

Pentru a beneficia de subvenţie urmează să să alegeţi cazanul produs sau asamblat în R. Moldova şi compania ce vă va oferi şi instala cazanui. Să depuneţi setul de documente la Agenţia pentru Eficienţă Energetică și să instalaţi cazanul în propria casă sau întreprindere şi să primiţi subvenţia.

Cazanele ce pot fi procurate în cadrul acestui program urmează a fi produse sau parțial asamblate în R. Moldova. Acestea pot fi achiziţionate de la companiile acreditate în program. Procesul de acreditare a este unul continuu şi este deschis tuturor companiilor ce produc sau asamblează cazane pe biomasă în R. Moldova.

În perioada aprilie 2012 – august 2015, peste o mie de familii şi microîntreprinderi au primit subvenţii în valoare de până la 1300 de euro, acordaţi din fonduri europene, pentru procurarea şi instalarea cazanelor pe biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană, şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md