14:28:00 01.05.2024
Stiri

Sera din sticle de plastic – ieftin şi eficient

Economie 30.04.2016 13:00 Vizualizări5996 Autor: Ziarul National
Sera din sticle de plastic – ieftin şi eficient


IDEI: Codul galben de îngheţ de la sfârşitul lunii aprilie a demonstrat încă o dată cât de neputincios este omul în faţa naturii, iar gospodarii cu grădini pe lângă casă au înţeles că o seră, fie cât de mică, este un lucru mare

Vă propunem un model de seră economică ce poate fi făcută dintr-un material banal şi uşor de găsit cum ar fi recipientele din plastic.

Dacă vă apucaţi de pe acum să le colectaţi, până în perioada de concediu aţi putea acumula numărul necesar de sticle din plastic şi să asamblaţi sera. Or, dacă în urma îngheţurilor recente totuşi aţi avut pierderi în grădină, atunci în următorul sezon agricol veţi intra protejaţi şi bine pregătiţi.

De ce materiale aveţi nevoie?

Sera din sticle de plastic poate fi o idee interesantă pentru un lucru în grădină, pe care îl puteţi face într-o plăcere, alături de familie. Cheltuielile sunt minime dacă alegeţi să reciclaţi sticlele de plastic, însă trebuie să ştiţi că veţi avea nevoie de circa 1 500 de PET-uri de doi litri pentru ca sera să arate bine. Toate sticlele ce se vor folosi la construirea acestei sere trebuie să fie bine spălate, să li se îndepărteze etichetele (care altfel vor bloca lumina), să li se scoată dopurile, iar fundul sticlelor să se taie cu o foarfecă.

În afară de sticlele de plastic, veți mai avea nevoie de:

- Patru stâlpi din lemn;

- Scânduri;

- Bețe sau nuiele groase;

- Cuie sau capse speciale de prindere;

- Folie de plastic;

- Puțin ciment pentru fixarea stâlpilor;

- O placă sau un substrat din diverse materiale care să împiedice dezvoltarea

buruienilor.

Procesul de lucru

După pregătirea sticlelor - proces anevoios care se poate lăsa cu bătături în palme de la tăiatul sticlelor, se poate trece la construcția propriu-zisă. Primul pas constă în fixarea stâlpilor de susținere prin cimentarea lor, iar dimensiunea stâlpilor (ca înălțime și grosime), precum și distanțele, ar trebui să le apreciaţi în funcție de cantitatea de sticle strânsă, păstrând în minte că este vorba despre o miniseră, iar pentru proiecte mari ar fi nevoie de o cantitate mai mare de PET-uri.

După fixarea stâlpilor, în interiorul lor, pe jos, se pune acel substrat care să împiedice formarea buruienilor.

Urmează să faceţi un cadru de lemn pentru fiecare parte a serei, pentru acoperiș și ușă. La fel ca și în cazul stâlpilor, se va folosi lemn tratat, iar îmbinarea se poate face fie prin cuie, fie prin înșurubare.

Cadrele formate se vor umple de sticle de plastic fixate cu grijă pe tije subțiri de lemn. PET-urile trebuie să se îmbine, iar ultima sticlă introdusă să fie în opoziție cu celelalte.

După ce pereții sunt practic gata, mai aveţi nevoie doar de o bormașină cu capse metalice sau cuie obișnuite pentru a fixa ambele capete ale stâlpilor.

Acoperișul poate fi plat sau în formă triunghiulară, după cum preferaţi. Dacă alegeţi să fie în pantă, trebuie să faceţi două cadre triunghiulare pentru cele două părți de acoperiș.

Pereții și acoperișul serei se formează așezând unul lângă altul șirurile confecţionate din PET-uri de plastic. Puteţi izola sera cu bucăți mari de folie de plastic, aplicată peste pereții sau acoperișul din sticle.

Avantajele unei sere de plastic

- Este o construcție ușor de realizat, cu costuri minime;

- Se folosesc materiale reciclate, deci poate fi un proiect pentru folosirea sticlelor pe care în mod normal le-am arunca;

- Structura este foarte rezistentă și se poate strânge pe orice dimensiuni.

- Curenții de aer se strecoară printre sticle, deci sera nu poate fi doborâtă de vânt;

- Se autoirigă, pentru că datorită găurilor dintre sticle, apa poate circula prin ele și poate pătrunde să ude plantele;

- Creează acel efect de seră. Temperatura din interior va fi cu până la 10 grade Celsius mai ridicată decât în afara serei, ceea ce va contribui la dezvoltarea, creșterea și coacerea legumelor sau florilor;

- Sera poate fi locul de cultură pentru legumele de sezon, asigurând o producție suficientă pentru o familie cu copii;

- Puteți înlocui oricând una dintre sticlele de plastic, dacă aceasta s-a rupt sau a fost distrusă de vreme, animale etc. Datorită felului în care sticlele sunt grupate una după alta, nu e nevoie decât să desfaceţi un șir, să scoateţi sticla deteriorată și să adăugaţi alta nouă.

Spor la treabă!

Lilia Grubîi


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md