09:46:26 26.04.2024
Stiri

Poezia Aureliei Borzin: „Excepțiile care scriu dintr-o căsnicie fericită”

Social 17.04.2015 12:29 Vizualizări3173 Autor: Victoria Bortă
Poezia Aureliei Borzin: „Excepțiile care scriu dintr-o căsnicie fericită”


Cartea de poeme „De-ale viețuitoarelor” a tinerei poete Aurelia Borzin a fost lansată ieri la Chișinău. Volumul de poezie a apărut la editura „Vinea” și este prefațat de criticul literar Lucia Țurcanu.

La lansare au participat criticii Maria Pilchin, Maria Șleahtițchi și Mircea V. Ciobanu. În discursul său, Maria Pilchin a amintit o citată de Alexandru Cistelecan: „Femeile își scriu poemele fie până la căsătorie când sunt în căutare, fie după divorț când sunt mai stresate. Există și excepțiile care scriu dintr-o căsnicie fericită și cred că această carte nu este deloc resentimentară în acest sens”.

Volumul reprezintă un jurnal de familie în care sunt incluse confesiuni și trăiri intime mai puțin abordate în poezie. „Mi se pare că personajul cel mai important din carte nu este mama, nici viitorul născut, ci este tatăl - bărbatul care așteaptă să se întâmple miracolul”, consideră editorul Nicolae Tzone.

„În carte sunte teme ale maternității, feminității, virilului și ale cuplului, dar dincolo de acestea cred că asistăm la nașterea unei poetice a stihialului, stihie aproape de instinct, stihie a laptelui matern”, remarcă Maria Șleahtițchi.

Poeziile au apărut din însemnările de pe blog ale autoarei. „Era o necesitate aproape fiziologică să împărtășesc acea primă experiență a maternității”, spune Aurelia Borzin, care a citit și câteva poeme, printre jocurile copiilor ce au dinamizat atmosfera.

Aurelia Borzin a mai publicat încă trei volume de poezie: „Nesomn pentru demenți” (2003), „Pansamente” (2007) și „Chișinăul e o tabletă de ciocolată” (2010).



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md