07:19:37 03.05.2024
Stiri

Miercurea din Săptămâna Luminată. Vezi CE NU AU VOIE SĂ FACĂ FEMEILE din ce spun preoţii

Știri 27.04.2016 07:47 Vizualizări2080 Autor: Ziarul National
Miercurea din Săptămâna Luminată. Vezi CE NU AU VOIE SĂ FACĂ FEMEILE din ce spun preoţii  rtv.net


Miercurea din Săptămâna Luminată poartă numele de Sfânta Mercure. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile nu au voie să muncească, deoarece, potrivit tradiţiei, a munci de „nunta şoarecilor” echivalează cu a aduce rozătoarele în casă şi a te lipsi restul anului de bucate pe masă.
Câteva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului. În această săptămână cu adevărat specială, numită şi Săptămâna Patimilor lui Hristos, credinţă şi obiceiurile creştinilor se întâlnesc.
În Miercurea Mare se săvârșește Taina Sfântului Maslu, amintind de ungerea lui Iisus Hristos cu mir în locuinţa lui Simeon Leprosul din Betania. Tot în această sfânta zi Iisus a fost vândut pe 30 de arginţi.
În Miercurea Mare cei bolnavi şi suferinzi se pot bucura de Taina Sfântului Maslu, taină care este foarte ajutătoare pentru cei pe patul de moarte şi foloseşte la însănătoşirea celor care trebuie să rămână printre noi. În această zi, cei care pot trebuie să ţină post negru. Femeile nu torc şi nu coş, ci spală ferestrele pentru ca lumina să pătrundă în fiecare colţişor al casei în zilele de Paşte.
În unele zone din ţară exista înainte tradiţia ca cei mici să meargă la colindat atunci când se lăsa seara, iar bărbaţii să arunce cenuşă din sobă peste ogor, pentru ca roadele pământului să fie cât mai bogate.

Slujbele specifice Săptămânii Mari sunt Deniile, adevărate roade de pocăinţă pentru creştini. Aceste rânduieli bisericeşti sunt însă şi prilej de manifestare, în paralel, a unor obiceiuri locale mai mult sau mai puţin legate de credinţa adevărată. Nu sunt sacrilegii, dar se îndepărtează de duhul ortodoxiei, neavând valoare religioasă, după cum spun preoţii. Sunt simple obiceiuri perpetuate că tradiţii locale.

Citiți continuarea AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md