06:11:24 26.04.2024
Stiri

INVESTIGAȚIE // Violoncelistul lui Putin a primit bani furați prin două companii din R. Moldova

Anticorupție 26.04.2016 17:58 Vizualizări1748 Autor: Ziarul National
INVESTIGAȚIE // Violoncelistul lui Putin a primit bani furați prin două companii din R. Moldova meduza.io


Documente bancare obținute de OCCRP arată că violoncelistul Serghei Roldughin, vechiul prieten al președintelui rus Vladimir Putin, a primit bani dintr-o companie off-shore în aceeași perioadă în care compania a fost folosită pentru a fura bani de la guvernul rus în cazul notoriu al lui Serghei Magnițky. În circuitul financiar au fost implicate și două companii din Republica Moldova.

Cazul Magnițky ține de furtul a 230 de milioane de dolari de la Trezoreria rusă și este unul dintre cele mai sonore cazuri de fraudă fiscală din Rusia lui Putin. Frauda a fost descoperită în 2007 de către Magnițky, un avocat rus care lucra pentru Hermitage Capital Management, cel mai mare investitor străin de atunci în Rusia.

Magnițky a fost arestat de către aceiași ofițeri de poliție pe care i-a acuzat de mușamalizarea fraudei. El a fost aruncat în închisoare, unde a murit din cauza maltratărilor și a îngrijirilor medicale inadecvate.

Acțiunile Rosneft
Un contract comercial din mai 2008, obținut de către OCCRP din documentele #PanamaPapers, indică faptul că International Media Overseas SA (IMO), o companie din Panama deținută la momentul respectiv de Roldughin, a vândut 70 000 din acțiunile „Rosneft”, o companie mare de stat, pentru suma de 800 000 de dolari americani, unei corporații din Insulele Virgine Britanice (BVI), Delco Networks SA (Delco).

Plata pentru acțiuni s-a făcut printr-un transfer de pe contul bancar al companiei Delco, deschis în banca lituaniană UKIO Bankas, pe contul bancar al companiei lui Roldughin, IMO, deschis în filiala din Zurich a Băncii Comerciale Ruse (RBC).

DELCO și companiile asociate par a fi parte dintr-o mare rețea denumită Proxy Platform, care implică companii și conturi bancare din Rusia, Moldova, Marea Britanie, Letonia și paradisuri fiscale off-shore și care a fost folosită de guvernul rus și numeroase organizații criminale pentru furt și spălare de bani, evaziune fiscală și mituire.

Rețeaua din cauza Magnițky

După ce au fost sustrași în mod fraudulos de la trezoreria rusă, la începutul anului 2008, banii au dispărut într-o serie de companii proxy. Două dintre acestea au fost înregistrate în Chișinău: Elenast-Com SRL, amplasată într-un bloc de apartamente din era comunistă, și Bunicon-Impex SRL, care și-a declarat sediul într-o clădire abandonată, actualmente un centru de oficii.

Citiți continuarea pe rise.md.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md