16:57:58 26.04.2024
Stiri

Produsele BIO, bombe cu E-uri care ne îmbolnăvesc. Vezi ce există în ciocolată, iaurt, maioneză sau în ketchup

Știri 24.04.2016 16:20 Vizualizări1483 Autor: Ziarul National
Produsele BIO, bombe cu E-uri care ne îmbolnăvesc. Vezi ce există în ciocolată, iaurt, maioneză sau în ketchup rtv.net


Atenţie la ce cumpăraţi. Magazinele sunt pline de produse bio-capcană care vă pot îmbolnăvi grav. Un studiu recent arată că doar 19% dintre aceste produse sunt integral naturale, restul au E-uri în compoziţie.

Peste 80% din produsele BIO conțin Aditivi alimentari (E-uri).
InfoCons a analizat 21 de produse BIO, pe baza informațiilor de pe etichetă, provenind de la 5 producători / furnizori / distribuitori: Delaco Distribution SA, Econatura Life Concept SRL, De Silva Exclusiv SRL, Carrefour Romania SA, Bio Mania SRL.

În cadrul studiului au fost identificate 7 categorii de produse, și anume: băutură vegetală (din orez, migdale sau soia), ciocolată, iaurt cu fructe, napolitane, Ketchup, maioneză și chiar supă instant.

Ca urmare a realizării acestui studiu a reieșit faptul că, în ceea ce privește numărul de E-uri, din cele 21 de tipuri de produse studiate, doar 4 produse nu au în conținut E-uri.

  • 19% din produsele analizate nu conțin E-uri
  • 48% din produsele analizate au în conținut 1 E;
  • 24% din produsele analizate au în conținut 2 E-uri;
  • 9% din produsele analizate au în conținut 3 E-uri.

Doar 47.61% din produsele ce fac prezentul studiu au specificat conținutul de alergeni pe etichetă.

Toate produsele studiate au trecute informațiile nutriționale pe eticheta produselor, valoarea energetică prezentând o variație de la 0.1 kcal/100 grame până la 672 kcal/100 grame.

Conținutul de zaharuri este menționat pe etichetă în cazul a 95.23% din produse, iar acesta variază de la 0.1 g/100g de produs până la 49 g/100 g de produs și 90.47% din produse au menționat pe etichetă conținutul de sare cu valori de la 0.05 g/100 g până la 14 g/100 g.

Dacă în cazul produselor BIO de tip ciocolată a fost identificat un număr maxim de 3 E-uri, media fiind de 1 E/produs, în cadrul produselor obișnuite analizate în studiile anterioare putem observa un maxim de 4 E-uri, cu o medie de 2 E-uri / produs în cazul ciocolatei cu lapte și un maxim de 8 E-uri, cu o medie de 2-3 E-uri / produs în cazul pralinelor de ciocolată.

În ceea ce privește Iaurtul cu fructe, în cazul produselor BIO constatăm un maxim de 2 E-uri, aceasta fiind și media per produs, comparativ cu un maxim de 6 E-uri întâlnit în cazul produselor obișnuite cuprinse în studiul anterior pe produse tip iaurt cu fructe. Diferența este sesizată și în cazul conținutului de fruct, dacă în cazul produselor BIO acesta este reprezentat exclusiv de produse naturale, în cazul produselor obisnuite fructul poate fi înlocuit sau suplimentat de aromele sintetice.

Maioneza BIO cuprinsă în acest studiu prezintă un adaos de 2 aditivi alimentari, față de un maxim de 7 E-uri regăsite în studiul anterior pe produse tip maioneză, cu o medie de 4-5 E-uri/produs.

Produsul BIO tip ketchup cuprins în studiul actual nu contine aditivi alimentari, față de produsele cuprinse în studiul anterior pe produse tip ketchup, în care s-a regăsit un maxim de 9 E-uri, cu o medie de 4-5 E-uri/produs.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T. - International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză. Studiul a fost realizat în perioada 30 Martie – 5 Aprilie 2016, pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip halva existente pe piața românească, scrie rtv.net.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md