16:06:59 05.05.2024
Stiri

FOTO // Cum ar putea arăta NOUA stradă pietonală din Chișinău

Social 24.04.2016 14:01 Vizualizări2191 Autor: Victoria Bortă
FOTO // Cum ar putea arăta NOUA stradă pietonală din Chișinău facebook.com


Planuri // Două zone atractive din centrul orașului vor fi reamenajate

O parte a străzii 31 August 1989 ar putea deveni stradă pietonală, iar zona Circului ar putea fi amenajată corespunzător. Cel puțin, așa arată lucrările Concursului național de urbanism și arhitectură, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Expoziția de proiecte urbanistice ce revalorizează spaţiul public din zona centrală a capitalei a fost realizată în cadrul concursului, lansat de către Ambasada Franţei în Republica Moldova, Primăria mun. Chişinău şi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Cele circa 40 de planșe, elaborate de 17 arhitecți din Chișinău, prezintă diverse viziuni de amenajare a zonei protejate, spaţiul pietonal - str. 31 August 1989, în perimetrul străzilor Maria Cebotari şi Alexandru Puşkin, precum şi a zonei neprotejate, Circul cu spaţiul adiacent din bd. Renaşterii Naţionale.

„Un oraș accesibil pentru toți”

Ideile extravagante se împletesc cu cele obișnuite și fac astfel ca fiecare vizitator să își dorească orașul din proiecte, care este unul mai armonios, mai curat și mai comod pentru locuitorii săi.

În cadrul manifestării de lansare a expoziției au fost desemnați și câștigătorii concursului, ale căror planuri vor servi drept model pentru elaborarea proiectelor de execuţie şi vor fi propuse Consiliului municipal Chişinău spre aprobare.

De premiul I s-a învrednicit grupul de arhitecţi ai Asociaţiei „Oberliht”, care a elaborat planul de amenajare a spaţiului pietonal – 31 August 1989.

„Totul este simplu şi ieftin, fără construcţii suplimentare. Pentru noi a fost principial ca oraşul să devină accesibil pentru toţi, inclusiv pentru mamele cu cărucioare şi persoanele cu dizabilităţi”, a spus arhitectul Andrei Vatamaniuc.

Această porțiune de stradă are multe clădiri istorice, cafenele și ar putea deveni o zonă mult mai atractivă pentru turiști și chișinăueni, dacă ar fi amenajată corespunzător.

„Avem un spațiu enorm, care trebuie valorificat. Nu vrem garduri, scări sau alte bariere, care îngrădesc libertatea trecătorilor. Noi am optat pentru un spațiu democratic și presupun că juriul a observat asta”, mai constată arhitectul.

„Dezvoltare durabilă”

Premiul II a fost câştigat de grupul de arhitecţi Ion Burungiu, Mihai-Ionuţ Danciu, Inesa Lisnic şi Ion Prunici, pentru proiectulde amenajare a zonei adiacente Circului.

„Am realizat un studiu complet pe zona Circului și ăsta a fost, probabil, atuul proiectului, ceea ce ne-a făcut să găsim și o soluție mai potrivită de amenajare a spațiului. Scopul nostru a fost ca oamenii din această zonă și, în general, din oraș să aibă o calitate a vieții mai bună. De aceea am propus o dezvoltare durabilă și fezabilă, așa încât lucrurile să funcționeze toate împreună”, a menționat Inesa Lisnic, una dintre autoarele proiectului.

Zona Circului i-a inspirat de-a dreptul pe tinerii creatori, deoarece unii dintre ei și-au propus să creeze un mall cultural, un „skateland” și alte inovații atractive pentru orășeni.

Concept versus realitate

Echipele care s-au situat pe primele două poziții vor pleca într-o călătorie de studii în Franţa, iar grupul care a ocupat locul trei, „Oldarchitecture”, va beneficia de un premiu de zece mii de lei.

Potrivit consilierului Ambasadei Franţei, Jeremie Petit, nu a fost dificil de ales câştigătorii, deoarece lucrările care au luat locuri de frunte imediat au fost apreciate atât de juriul francez, cât şi de cel moldovenesc.

„Acestui oraş îi lipseşte o pietonală plină de viaţă, care ar reuni orăşenii în spaţiul public. Am considerat că zona ultracentrală a Chişinăului, unde avem toată infrastructura turistică, ar fi perfectă pentru una pietonală”, a spus și președintele juriului, Ion Ștefăniță, care mai precizează că cea mai importantă etapă abia urmează.

Grija pentru patrimoniu

Concursul național de urbanism și arhitectură s-a desfășurat în cadrul evenimentelor organizate de Ziua internațională a monumentelor și siturilor, sărbătorită anual la 18 aprilie în circa 195 de ţări.

Decizia privind instituirea Zilei internaţionale a monumentelor şi siturilor a fost adoptată la cea de-a 22-a Conferinţă Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Celebrarea acestei zile contribuie la conştientizarea de către public a diversităţii şi vulnerabilităţii patrimoniului cultural la nivel mondial şi local. De asemenea, unul dintre scopurile principale ale sărbătorii e de a promova conservarea, protejarea, valorificarea monumentelor de patrimoniu mobil, imobil şi imaterial.

ICOMOS, una dintre organizaţiile consultative de pe lângă UNESCO, propune în fiecare an tematica acestei zile. Astfel, în anul 2016, subiectul Zilei internaţionale a monumentelor și siturilor este „Patrimoniul sportiv”.

Din 2010, Ministerul Culturii al Republicii Moldova s-a racordat la această iniţiativă internaţională şi organizează această zi la nivel național, promițând că va promova ideea includerii acesteia în repertoriul sărbătorilor oficiale ale Republicii Moldova.

Iată cum arată proiectul câștigător: strada pietonală 31 august 1989


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 803 Joia Mare: Tradiții

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md