18:15:50 08.05.2024
Stiri

Panică în Transnistria! Conducătorul băncii centrale declară deschis că REZERVELE valutare s-au EPUIZAT

Economie 16.04.2016 15:35 Vizualizări2038 Autor: Stela Mihailovici
Panică în Transnistria! Conducătorul băncii centrale declară deschis că REZERVELE valutare s-au EPUIZAT commons.wikimedia.org


Aşa-numita bancă centrală a Transnistrei a epuizat în totalitate rezervele valutare și nu poate scoate pe piață dolari pentru a acoperi necesitățile agenților economici care importă mărfuri, dar și a cetățenilor care vor să schimbă sume mici de ruble. Anunțul a fost făcut de așa-zisul președinte al băncii Eduard Kosovki la ședința sovietului suprem de la Tiraspol.

Deputații transnistreni i-au învinuit pe conducătorii băncii că nu întreprind măsurile necesare pentru a depăși criza valutară fără precedent, care se atestă în regiune, dar Kosovski a dat asigurări că se acționează profesionist.

„La începutul anului 2016 rezervele valutare constituiau 19,8 milioane de dolari. 40 de milioane au fost obținute din exportul de energie electrică. Din această sumă, circa 16 milioane de dolari au fost vândute la licitația valutară internă, cumpărători fiind Centrala de la Cuciurgan şi „Interdnestrcom”. În final, pe conturile băncii republicane au ajuns 24 de milioane de dolari. Dacă adăugăm rezervele de 19,8 milioane, enumerate mai sus, avem în total de 43,8 milioane de dolari. Din această sumă, au fost vândute în cadrul licitațiilor valutare 31,6 milioane, iar 12 milioane au fost alocate pentru intervențiile valutare în numerar în lunile ianuarie și februarie. Astăzi, rezervele băncii republicane sunt egale cu zero”, a explicat Kosovski, notează vestipmr.ru.

Precizăm că în Transnistria nu mai pot fi cumpărați dolari, euro, hrivne, ruble rusești și lei moldovenești de circa două luni. Cursul de schimb înalt pentru rublă transnistreană este menținut artificial.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md