20:49:12 07.05.2024
Stiri

DISTRACȚIE // Cât de SIGUR este caruselul din Chișinău

Social 16.04.2016 10:53 Vizualizări7523 Autor: Victoria Bortă
DISTRACȚIE // Cât de SIGUR este caruselul din Chișinău


Deși este vechi și mai scârțâie pe alocuri, caruselul din Parcul „Valea Trandafirilor” este cel care a colorat amintirile mai multor generații de copii.

Iar instalațiile distractive, vopsite de zeci de ori, vor continua să mai legene încă multe generații înainte, pentru că doar o singură instalație nouă costă minimum jumătate de milion de euro.

După cazul de la începutul acestui an în care două tinere au ajuns la Urgență, accidentate în caruselele din Piața Marii Adunări Naționale, pentru administratorii și vizitatorii parcului cea mai importantă este securitatea.

Testare tehnică amănunțită

Chiar dacă modelele sovietice sunt departe de caruselele moderne, totuși acestea sunt menținute într-o stare tehnică bună, deoarece mecanismele sunt verificate în fiecare primăvară și niciun sezon nu începe fără o testare tehnică amănunțită.

„Pentru caruselele private este important să aibă venit, dar noi suntem întreprindere de stat și cel mai mult contează securitatea”, specifică directorul tehnic al parcului, Igor Zaharov, care ne asigură că în ultimii zece ani nu a avut parte de nicio situație excepțională.

„Roata viziunii”, „Muntele vesel”, „Viforul”, mașinuțele colorate sunt doar câteva atracții ale parcului, care nu lasă niciun copil să treacă indiferent pe alături, de aceea administratorii încearcă să ofere vizitatorilor atât satisfacție, cât și siguranță.

„În fiecare an, până la 5 mai, susținem testarea tehnică. Comisia verifică minuțios centurile de siguranță, sistemele de frânare și sistemele hidraulice, astfel încât începem noul sezon pe deplin pregătiți”, menționează tehnicianul.

Prețuri accesibile

Ultimele achiziții ale parcului sunt nouă mașinuțe colorate. Doar una din ele costă peste cinci mii de euro și doar în câțiva ani buni administratorii vor putea recupera investiția. Cu toate acestea, prețurile biletelor sunt accesibile.

O tură cu „Roata viziunii” costă 15 lei. Aceiași bani, vizitatorii îi achită și pentru „Muntele vesel”. La terenul pentru copii, părinții plătesc trei lei, iar pentru o plimbare cu „vaporașul”, părinții achită cinci lei. Totuși, sunt și câteva atracțiuni care depășesc prețul de 20 de lei.

„Bunica merge cu nepoțelul și el vrea la carusele, dar bătrâna știe că nu îi vor ajunge bani pentru pâine sau pentru unt și îi dă voie doar la o atracțiune. Privești aceste scene și ți se rupe inima”, povestește emoționat tehnicianul, care insistă ca din această cauză, prețurile biletelor să nu fie majorate.

O „roată” de jumătate de milion

Toți și-ar dori instalații mai moderne, dar carusele nu pot fi înlocuite toate odată, pentru că termenul de exploatare încă nu le-a expirat, dar și pentru că înlocuirea câtorva carusele ar costa milioane de lei.

Renumita „Roată” are 12 ani de când arată panorama orașului diferitor vizitatori. În aceasta încap 96 de oameni. „Un șofer este responsabil pentru trei oameni din mașina lui, dar eu pentru 96, vă imaginați?”, ne întreabă serios directorul tehnic Igor Zaharov, care de 26 de ani activează în parc.

Tot el ne informează că aceasta a costat în perioada sovietică 198 de mii de dolari, dar acum costul ei depășește jumătate de milion de euro, de aceea aceasta nu va fi schimbată prea curând.

Vizitatori sceptici

Deși tehnicianul ne-a asigurat că instalațiile sunt sigure, totuși părinții sunt mai sceptici în această privință.

„E de-ajuns să vezi starea caruselelor și deja nu îți inspiră încredere. Noi locuim în preajmă și venim des, pentru că copiii tot timpul vor, dar ne este uneori teamă pentru siguranța lor”, spune Mihail Țacu, un tătic care se joacă cu băiețelul său la terenul pentru copii.

De teren se apropie alte două mămici cu copiii lor. „Cred că trebuie totul schimbat. Caruselul acesta are aproape 40 de ani și e destul de vechi. La acest teren e ieftin, dar sunt și atracțiuni de 20 de lei. Pentru trei minute e cam scump”, își dă cu părerea una dintre mămici, Alexandra Chiriac.

În pofida acestor temeri, instalațiile continuă să se rotească în parcul de distracții din „Valea Trandafirilor”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md