08:31:15 05.05.2024
Stiri

Părinții micuților de la grădinițe, NEMULȚUMIȚI de răspunsul DGETS cu privire la alimentația copiilor

Social 14.04.2016 17:05 Vizualizări1382 Autor: Victoria Bortă
Părinții micuților de la grădinițe, NEMULȚUMIȚI de răspunsul DGETS cu privire la alimentația copiilor


După ce Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău a declarat că nemulțumirile părinților legate de alimentația copiilor din grădinițe ar fi nefondate, părinții reacționează.

„Calificăm răspunsul pregătit de DGETS ca fiind unul formal, imparțial și evaziv. În răspunsul oferit de Direcție sunt doar trimiteri la norme legale, care de fapt nu se respectă în practica de zi cu zi”, precizează grupul de inițiativă privind alimentația corectă a copiilor în școli și grădinițe.

Părinții spun că, în calitate de inițiatori, nu au fost contactați să-și expună poziția, iar în grădinițele din Chișinău nu s-ar ține cont de meniul model.

Aceștia menționează că fructele și legumele proaspete lipsesc din meniul copiilor în majoritatea grădinițelor sau sunt oferite doar ocazional. „Acest fapt poate fi confirmat prin probe fotografice ale meniurilor copiilor din grădinițe”, ne asigură inițiatorii grupului.

De asemenea, în grădinițe copiilor li se mai oferă alimente prăjite și alte alimente nesănătoase precum murăturile, brioșe și napolitane pe baza de margarină.

Totodată, părinții spun că în meniurile copiilor predomină terciurile din cereale, făinoasele și zahărul, motiv pentru care nu este respectat raportul de proteine/lipide/glucide, fapt care reprezintă un factor favorizant al scăderii imunității și îmbolnăvirii dese a copiilor.

Părinții mai consideră că este ilegală includerea, în continuare, în meniul copiilor a crenvurștilor și salamului.

„Faptul că acest produs a fost inclus în meniul copiilor la „cererea insistentă a părinților” este absolut irelevant, în lipsa a cel puțin a unei cereri oficiale a părinților la acest capitol”, mai adaugă grupul de inițiativă.

Astfel, părinții solicită în continuare DGETS-ului să pregătească un răspuns în care să fie arătată situația reală din grădinițe și școli, care să aibă la bază analiza meniurilor reale (nu a celor prevăzute de legislație) pentru o lună calendaristică, din cel puțin 20% din instituțiile de învățământ din fiecare sector.

Totodată, autorităților li se cere să efectueze un control frontal în toate instituțiile preșcolare din municipiul Chișinău, în vederea depistării și contracarării situațiilor frecvente de majorare ilegală a costului meniului zilnic.

Părinții mai solicită menționarea actelor normative care permit efectuarea sondajelor privind includerea crenvurștilor în alimentația copiilor din instituțiile preșcolare și implicarea educatorilor la efectuarea acestor sondaje, dar și prezentarea documentelor ce recomandă copiilor consumul de crenvurști.

Totodată, părinții cer organizarea unei mese rotunde împreună cu cei mai activi părinți și toți factorii de decizie referitor la problema alimentației copiilor: Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, DGETS, Centrul National de Sănătate Publică, Centrul Municipal de Sănătate Publică, reprezentanța OMS în R. Moldova etc.

Amintim că petiția a fost semnată de peste 1 700 de părinți și mai poate fi semnată în continuare AICI.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 786 Joia Mare: Tradiții

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md