20:20:47 26.04.2024
Stiri

OMUL-MUZEU // Icoane UNICE, la Chișinău. Au fost adunate timp de peste 30 de ani

Social 14.04.2015 14:24 Vizualizări3385 Autor: Victoria Bortă
OMUL-MUZEU // Icoane UNICE, la Chișinău. Au fost adunate timp de peste 30 de ani


O colecție de peste 90 de icoane face parte din numeroasele colecții ale omului-muzeu, Petru Costin. Sfinţii pictaţi pe bucăţi de lemn ori de sticlă în ţinuturile Basarabiei, Rusiei și Ucrainei alcătuiesc lucrările sfinte, datate cu sec. XVIII-XIX.

Icoanele adunate pe parcursul a peste 30 de ani pot bucura ochiul oricărui credincios. Acestea emană vetustețe, sfințenie și amintiri. „Tatăl meu era ctitor al bisericii din satul natal, iar mama cânta în cor”, povestește colecționarul, care explică această dorință aprigă de a aduna icoane ortodoxe.

Lucrările reprezintă Vechiul şi Noul Testament, consacrate sfinţilor, personalităţi religioase ale vremii, canonizaţi de Biserica Ortodoxă.

De remarcat este reprezentarea Maicii Domnului cu pruncul în mai multe ipostaze: Maica Domnului de Kazan, Maica Domnului de Vladimir sau Eleusa, Maica Domnului de Kozel, Maica Domnului de Fiodorov, Maica Domnului de Hârbovăţ etc.

În colecția lui Petru Costin sunt reprezentate, de asemenea, Viaţa şi Patimile lui Iisus Hristos prin temele: Naşterea Domnului, Întâmpinarea Domnului Iisus Hristos, Fuga în Egipt, Botezul Domnului Iisus Hristos, Duminica Floriilor, Răstignirea și Învierea.

Alte reprezentări iconografice sunt Arhanghelul Mihail, Sfântul Gheorghe, Sfântul Ilie, Sfântul Haralambie, Sfântul Ioan Botezătorul, Arhanghelul Gavriil ș.a.

Potrivit lui Petru Costin, „colecția conține doar icoane casnice”. Icoanele cu tematică împărătească și bisericească le-a donat bisericilor. „Consider că astfel de lucrări trebuie să fie anume în lăcașele sfinte”, opinează colecționarul.

Icoanele sunt realizate în tehnicile tempera pe lemn şi pânză, ulei pe lemn şi pânză şi icoane în casetă cu riză de argint şi de bronz. Astfel, se încadrează din punct de vedere iconografic stilului bizantin, cu particularităţi artistice specifice şcolilor ruse.

Deși icoanele sunt destul de vechi, ele nu au fost restaurate niciodată. „Le-am conservat bine și cred că trebuie păstrate așa cum au ajuns”, consideră Petru Costin.

Datorită ambasadelor Republicii Moldova în diferite țări, colecția a fost expusă în principalele muzee din România, Polonia, Ungaria ș.a.

La începutul lunii aprilie, a fost vernisată și la Academia de Științe a Moldovei, după care va continua să fie expusă și în alte orașe.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md