02:42:47 03.05.2024
Stiri

Alungată din casă după ce a revenit bolnavă de peste hotare

Reportaj 01.04.2016 08:30 Vizualizări13790 Autor: Galina Munteanu


Alungată din casă după ce a revenit bolnavă de peste hotare poza simbol

DESTIN // A muncit ani mulți în Israel, iar când s-a întors acasă a fost alungată în stradă

Viața ei pare desprinsă dintr-o poveste al cărei final nu s-a scris încă. Ar fi dorit să fie poveste, dar, spre regret, este una reală, trăită la Cimișlia.

Prima filă a fost scrisă când a împlinit 18 ani. A fost luată mireasă, furată, cum ne spune Natalia. Ea avea 18, el 25 de ani.

„Ne întorceam de la dansuri și el mi-a propus să mă conducă acasă. Era cu motocicleta. Am acceptat, pentru că îl cunoșteam. Doar că, în loc să mă ducă acasă, m-a dus în casa bunicilor lui, unde nu mai trăia nimeni. Acolo era așteptat de alți câțiva tineri, cu care au consumat băuturi alcoolice și au jucat cărți toată noaptea. Eu am stat într-un colț pe pat și mă uitam la ei. Dimineață m-a adus acasă la părinți. Fiind gospodari și oameni respectați în sat, tata mi-a spus că trebuie să merg după el. Deși am încercat să-l conving că între mine și Mihai nu este nimic și nici nu a fost, nu am putut. Îi era teamă de gura satului. Uite de aici a și început năduful vieții mele”, lăcrimează Natalia.

Bătută în fiecare zi

Așa cum i-a fost prima zi petrecută în doi, așa i-a fost și soarta de mai departe. Nu a trecut vreo zi să nu aibă scandal și bătaie în familie. Orice ar fi făcut femeia, nu îl mulțumea pe bărbat.

Trăia cu el și răbda, pentru că avea de crescut două copile, dar și pentru „ochii și gura lumii”.

„S-a terminat totul când, într-o zi, a venit la mine tata și m-a văzut plângând, cu o vânătaie la ochi. Atunci mi-a spus să-mi iau copilele și să trec la el cu traiul. S-a căit, sărmanul, până la moarte de ce a făcut, că m-a obligat să mă mărit cu el”, suspină femeia.

„Am început să am de toate, dar în același timp nimic”

Au divorțat, iar pentru a trece mai ușor peste toate, a decis să meargă la muncă în Israel. Copilele au rămas în grija bunicilor.

„Am început să am de toate, dar în același timp nimic. Nu mi-a fost ușor acolo, dar mă gândeam cine mă așteaptă acasă și treceam peste toate. Fetițele nu au dus lipsă de nimic, au avut tot ce și-au dorit, fiindcă mă gândeam că astfel le voi suplini dragostea de mamă și de tată, care nu a mai trecut pe la ele și nu s-a interesat de copii după ce am divorțat. Am făcut rău, iar acum am de suferit și de pe urma asta”, suspină Natalia.

Operată în Israel

A muncit în Israel aproape zece ani. I-a fost destul de greu. Nopți nedormite, nervi întinși la maximum, însă trebuia să rabde, pentru că știa că nu are cum să se întoarcă fără bani. În aproape zece ani cât a stat acolo, a fost acasă doar o singură dată.

Banii adunați îi trimitea acasă fratelui, care locuia împreună cu părinții.

„Casa urma să fie a mea și a fratelui. Mă mulțumeam și cu asta, pentru că un frate am și ne împăcam... Până într-un moment. Am reparat casa, am schimbat geamurile, am construit alt gard și altă poartă. Făcusem o gospodărie nouă în ograda părinților. Mă gândeam că mai stau puțin în Israel, să îmi fac ceva bani de cheltuială, după care să mă întorc acasă. Într-o zi, am început să am dureri insuportabile de spate. Mai procuram eu niște unguente, mai luam niște pastile, dar numai amăgeam durerea. Nu am mai putut suporta și m-am dus la medic. Aveam o problemă la coloana vertebrală și urma să fie soluționată doar prin tratament chirurgical. Nu am avut de ales și am fost operată în Israel. Am cheltuit foarte mulți bani. Acum sunt grupată, întrucât am un implant în coloana vertebrală”, ne spune femeia pe care am întâlnit-o acum într-un spital din R. Moldova.

S-a întors acasă, bolnavă

După intervenție, nu a mai putut munci și s-a întors acasă. Între timp, îi decedaseră și părinții. Pentru că nu avea bani și nu o putea îndestula, fiica cea mare o certa mereu că nu e „în rând cu toate fetele”.

„Nu mă înțelegea că nu am bani și că mă simt rău. Cerea mereu bani și mă insulta că nu îi am. Îmi reproșa că nu sunt o mamă responsabilă, dacă am ajuns să nu-i pot da atâția bani de cât avea nevoie. Cea mică e altfel. Stătea mereu lângă mine și mă ținea de mână. Nu cumva să merg iar în Israel”, își amintește Natalia.

Și cum necazul nu vine singur niciodată, la două săptămâni după ce s-a întors acasă, fratele femeii îi spune că nu mai are nicio parte din casă, deoarece părinții i-au lăsat lui gospodăria.

„Nu știu ce a fost acolo, dar bănuiesc că a terorizat-o pe mama, pentru că tatăl decedase mai devreme, și aceasta a perfectat toate documentele pe numele lui. I-a fost frică să-mi spună. Știu că se comporta foarte urât cu ea. Când mama stătea la pat și era neputincioasă, nici mâncare nu îi dădea, să moară mai repede”, plânge Natalia.

Alungată din casă

I-a spus că-i dă răgaz câteva zile, după care să nu o mai vadă prin ograda părinților.

„Fiica cea mai mare, fără ca să știu, s-a dus în Italia la muncă. Acum e acolo, dar refuză să mai vorbească cu mine. I-am telefonat când a fost ziua ei de naștere. Nu mi-a răspuns, dar a sunat-o pe sora mai mică și i-a zis: „M-a sunat maică-ta. Ce a vrut?”. Nu mă recunoaște ca mamă deja. Am plâns atunci toată ziua”, suspină femeia.

Și-a strâns atunci ce a avut mai drag, și-a luat copila și a venit în raion, la Cimișlia. Nu știa unde se duce și la cine va sta. Pentru câteva zile s-a adăpostit la o prietenă. Între timp, și-a găsit o gazdă. Nu are un loc de muncă.

„Mai câștigam un ban stând cu copiii mici, bonă. Lucru greu nu pot să fac. Am dureri de spate”, oftează femeia. Și asta nu e tot.

Recent, Natalia a suportat o operație și la Spitalul Oncologic din Chișinău. „Necazul m-a adus aici”, se tânguie femeia, dar speră să se facă bine ca să-și poată crește fiica ce i-a mai rămas alături.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md