19:32:17 26.04.2024
Stiri

„Bătaie” la CC: Şi comuniştii, şi socialiştii au CONTESTAT la Curtea Constituţională acelaşi lucru

Politică 13.04.2015 14:17 Vizualizări1785 Autor: Ziarul National
„Bătaie” la CC: Şi comuniştii, şi socialiştii au CONTESTAT la Curtea Constituţională acelaşi lucru


Deputaţii socialişti şi legislatorii comunişti au depus separat, în aceeaşi zi, pe 10 aprilie curent, sesizări la Curtea Constituţională privind angajarea răspunderii de către Guvernul Republicii Moldova asupra unui pachet de legi cu privire la politica bugetar-fiscală.

Socialiştii consideră că Guvernul a încălcat mai multe articole ale Constituţiei prin asumarea răspunderii pentru adoptarea pachetului de legi respectiv şi solicită Curţii Constituționale să se pronunțe vizavi de faptele enunţate.

În sesizarea comuniştilor la acelaşi subiect se arată că decizia Guvernului încalcă principiul separării puterilor în stat.

„Considerăm că această modalitate de adoptare a legilor de importanță maximă nu este decât o încălcare a principiului separării puterilor în stat , echivalând cu subminarea unui raport echilibrat între puterile statului. Este periclitat rolul de legiferare ca funcție de bază a Parlamentului, prin minimalizarea conceptului de reprezentativitate. Procedura care trebuie să fie una de excepție devine regulă în condițiile când lipsesc anumite limite, astfel este subminată esența statului de drept. Parlamentul a fost omis din exercițiul de examinare, dezbateri și legiferare a celor mai importante acte legislative, cu o intenție periculoasă și inadmisibilă”, susţin comuniştii.

Menţionăm că, joia trecută, Guvernul a decis să-şi asume răspunderea asupra mai multor proiecte de legi, inclusiv asupra Legii bugetului de stat pe anul 2015, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2015.

Premierul Chiril Gaburici a explicat ulterior în Parlament că situația economică în care s-a pomenit R. Moldova este una foarte dificilă, iar prognozele pentru anul 2015 sunt „mai puțin optimiste decât ne-am fi dorit”. În 2015, Produsul Intern Brut va fi mai mic cu unu la sută față de anul trecut, inflația va constitui 6,4%, iar exporturile se vor diminua cu zece la sută.

„Acum trebuie să luăm decizii ferme pentru a stabiliza situația. Astfel, apare necesitatea aprobării și implementării unui set de măsuri complexe care vor asigura utilizarea tuturor mecanismelor disponibile pentru depășirea crizei. Pentru aceasta este nevoie ca instituțiile statului să fie pe deplin funcționale”, a spus Gaburici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md