23:48:16 10.05.2024
Stiri

GALERIE FOTO // Câteva motive să vizitezi Africa de Sud

Reportaj 20.03.2016 20:00 Vizualizări4228 Autor: Ziarul National


GALERIE FOTO // Câteva motive să vizitezi Africa de Sud sursa: travel.descopera.ro

Safari, animale exotice, zuluşi, fotbal, rugby, sporturi extreme, plaje incredibile, parcuri naturale, hoteluri şi restaurante de cea mai bună calitate, unele dintre cele mai bune vinuri din lume şi o istorie copleşitoare.

Sunt doar câteva dintre ingredientele care au transformat o ţară asociată până nu demult cu aperthaidul şi cu violenţele de stradă, într-una dintre cele mai râvnite destinaţii turistice ale lumii.

Va oferim câteva motive pentru care să vizitaţi această ţară africană.

Parcul Naţional Kruger

Zona considerată un veritabil Rai, de mii de ani, pentru vânătorii şi culegătorii sud-africani, Parcul Naţional Kruger a devenit astăzi una dintre cele mai mari şi mai cunoscute rezervaţii naturale ale lumii. Cu o suprafaţă de 18.989 de kilometri pătraţi, parcul are o lungime de 360 de kilometri de la nord la sud şi 64 de kilometri de la est la vest. O întindere uriaşă şi captivantă în care turiştii pot asista din plin la spectacolul vieţii sălbatice. De altfel, unul dintre cele mai cunoscute clipuri care au fost postate vreodatăpe You Tube, Battle at Kruger, a fost înregistrat chiar în acest parc naţional.



Aici pot fi întâlnite 1982 specii de plante, 517 specii de păsări, 147 de specii de mamifere (inclusiv cei cinci Uriaşi ai Africii: leul, elefantul, rinocerul, leopardul şi bivolul african) şi 114 specii de reptile, inclusiv 3000 de crocodili. Tot la Kruger se regăsesc şi 350 de câini sălbatici africani, specie din care mai există pe teritoriul Africii de Sud mai puţin de 400 de exemplare.

Parcul deţine şi o uriaşă „familie” de elefanţi, aproximativ 12.000 de exemplare, şi asta în ciuda faptului că rezervaţia nu poate susţine decât 8000 de astfel de mamifere.



Parcul Naţional Kruger este şi una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice ale Africii de Sud, fiind dotat cu 21 de tabere de odihnă şi 15 cabane pentru amatorii de safari.

Cel mai mare baobab din lume


Nativii sud-africani credeau că baobabul l-a ofensat pe Creator, drept urmare, acesta a plantat copacul cu susul în jos. Dacă aţi văzut vreodată un baobab, mai ales pe timpul iernii, atunci când ramurile sale asemănătoare unor rădăcini uriaşe se înalță către cer, veţi înţelege, cu siguranţă, ceea ce spuneau străvechii africani. Baobabul este un copac solitar, cu un trunchi gigantic, ce poate trăi, perfect adaptat mediului african, pentru mii şi mii de ani. Copacul despre care vom vorbi astăzi se află în mică localitate Modjadjiskloof din nordul ţării şi este una dintre principalele atracţii turistice ale municipalităţii Limpopo. Vârsta sa depăşeşte 6000 de ani, ceea ce îl face chiar mai vârstnic decât piramidele egiptene. Imaginaţi-vă numai că, atunci când primele sale frunze răsăreau, Sahara nu era nici pe departe deşertul uriaş de astăzi.



Trunchiul sau a fost curăţat pe interior în anul 1993, una dintre caracteristile baobabilor extrem de bătrâni fiind aceea de a rămâne goi pe interior, fără ca aceasta să le afecteze existenţa. Nu mică le-a fost mirarea rangerilor atunci când au găsit urme străvechi ale oamenilor preistorici care îşi găsiseră adăpost în uriaşul trunchi de baobab.

Astăzi, în marea încăpăre din trunchiul copacului a fost amenajat un bar cu o capacitate de 60 de locuri. Vi se pare mult? Atunci trebuie să va spunem că actuala circumferinţă a baobabului este de 47 de metri, asta la o înălţime de 22 de metri. Iar ceea ce este şi mai spectaculos este că venerabilul arbore înfloreşte încă, cu regularitate, în fiecare primăvară şi este casă câtorva zeci de păsări, inclusiv două perechi de bufniţe.

Peşterile Sudwala

Situate în provincia Mpumalanga, din estul Africii de Sud, Peşterile Sudwala sunt considerate cele mai vechi peşteri ale lumii, cu o vârstă ce depăşeşte 240 de milioane de ani. De altfel, rocile care alcătuiesc pereţii grotelor datează din Precambrian, fiind formate acum 3,8 miliarde de ani.

Peşterile au fost folosite ca adăpost încă din zorii omenirii, astaşi datorită sursei constante de aer curat care există în aceste încăperi subterane. În timpurile moderne, Peşterile Sudwala au fost redescoperite în secolul al XIX-lea de către Somquba, fiul regelui Sobhuza I (1780-1839), atunci când acesta căuta refugiu în calea armatei fratelui sau, Mswati ÎI.



Ulterior acestui episod, războinicii tribului Swazi şi-au găsit un adăpost permanent în peşterile din estul Africii de Sud. Tot la Sudwala se spune că ar fi fost ascunsă comoarap reşedintelui Paul Kruger, un simbol al rezistenţei burilor în faţa coroanei britanice, comoară estimată la peste 1 miliard de dolari aur.



Devenită o principală atracţie turistică a Africii de Sud, peşterile Sudwala găzduiesc în prezent concerte şi oferă turiştilor un periplu de cinci ore printre unele dintre cele mai rare şi mai frumoase creaţii ale naturii, incluzând aici şi celebra cameră de cristal, formată din cristale de aragonit.

Plajele din Durban

Palmieri, nisip auriu, valuri uriaşe, ideale pentru surf sau lagune cu ape liniştite în care să va petreceţi timpul alături de familie; hoteluri de cinci stele, apartamente de lux şi unul dintre cele mai mari şi mai bogate porturi ale lumii, totul într-o climă caldă tot timpul anului, specifică Oceanului Indian... acestea sunt ingredientele care au făcut din plajele Durban una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din Africa de Sud.



Localnicii mai numesc plajele şi Miami Beach ale Africii, iar cei care au avut norocul să le vadă vă pot spune că nu se exagerează absolut deloc.



Durban, un port situat de specialişti în primele 10 ale lumii, este un adevărat paradis al turiştilor dornici să se relaxeze pe o plajă exotică. Recifele de corali şi miile de specii de peşti care împânzesc aceste bariere naturale constituie, dacă mai era nevoie, un motiv în plus pentru pasionaţii de scuba diving şi snorkelling să îşi petreacă concediile în Africa de Sud

Insula Robben

Nu vă aşteptaţi ca pe Insula Robben să găsiţi plajele, siturile preistorice sau, măcar, o mostră a istoriei străvechi a nativilor sud-africani. Nu veţi găsi niciuna dintre acestea. În fapt, Insula Robben, cu o suprafaţă de doar 5 kilometri pătraţi, pare, mai degrabă, un loc uitat de lume, pustiu şi dominat de uriaşa şi celebra închisoare politică în care erau închişi cei mai aprigi opozanţi ai colonialismului olandez. Aceasta este, în realitate, atracţia turistică a insulei. Trebuie spus că aici, pe Insula Robben, printre alţi prizonieri celebri aduşi chiar şi din coloniile olandeze din Indonezia, a fost închis pentru decenii bune fostul preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela.



Un alt punct de interes oferit de Insula Robben (Insula Focilor, în limba olandeză) este, cum o spune şi numele, colonia de foci şi de pinguni existentă aici. Realitatea este că, odată o colonie înfloritoare a acestor animale, Insula Robben a fost pustiită de către coloniştii europeni după ce aceştia au eliberat mai multe familii de iepuri pentru a asigura o sursă de hrană potenţialilor marinari care ar fi eşuat aici, o practică extrem de nocivă pentru mediu, dar des folosită în secolele trecute de către navigatori. În numai câţiva ani, iepurii au reuşit să extermine focile şi pinguinii de pe insulă, doar controlul autorităţilor din ultimele decenii reuşind să reducă numărul acestora şi să permită primilor pinguini să îşi reocupe insula în anul 1983.



Canionul Blyde River

Este considerat una dintre marile minuni naturale ale lumii şi, în acelaşi timp, este cel de al treilea mare canion al Terrei după Marele Canion din SUA şi Fish River Canion din Namibia. Este, în schimb, singurul canion „verde” al planetei. Excursiile incluse în pachetele turistice sau cele negociate la faţă locului vă pot purta printr-un veritabil paradis terestru, casă a mii de specii de plante, peşti, păsări, mamifere sau reptile, multe dintre ele aflate pe cale de dispariţie în restul lumii.



60 de kilometri de natură sălbatică, cascade, formaţiuni geologice unice, aproape 40 de kilometri de peşteri şi caverne, totul condimentat cu expediţiile organizate de autorităţi, expediţii în care vă puteţi încerca norocul la pescuit, în care puteţi opta pentru căţărări pe cel mai înalt vârf al canionului, Mariepskop (1944 metri), în care vă puteţi aventura inclusiv în excursii cu bicicleta, şi în care puteţi vedea, în mediul lor, natural, unii dintre cei mai mari crocodili şi hipopotami de pe continentul Negru.


Garden Route

Garden Route, una dintre cele mai spectaculoase imagini ale naturii sud-africane, este o mostră din ceea ce vă poate oferi o excursie în cea mai sudică ţară a Africii. Formată la întretăierea Oceanului Indian cu Munţii Tsitsikamma şi Outeniqua, Garden Route este, fără doar şi poate, o dovadă e frumuseţii create de natură.



Pădurile indigene, mlaştinile şi zonele caracterizate de vegetaţie joasă sunt una dintre destinaţiile preferate ale pasionaţilor de safari. De ce? Imaginaţi-va că numai în acest areal există 10 rezervaţii naturale, fiecare cuprinzând un ecosistem diferit, mergând de la cele marine, în care abundă focile, delfinii şi coralii, şi până la cele situate în inima munţilor.



Mixtul natural unic din Garden Route poate fi vizitat în cadrul safariurilor organizate. Dacă ajungeţi, însă, aici, nu ezitaţi să va rezervaţi un loc în ultimul tren cu aburi funcţional din Africa. Experienţa trăită la bordul acestuia poate fi acel ingredient care să va facă vacanţă de neuitat.



sursa: travel.descopera.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md