05:31:11 19.05.2024
Stiri

Chipurile multor șefi și politicieni AUTOHTONI, într-o piesă de EXCEPȚIE la Chișinău

Social 19.03.2016 17:34 Vizualizări1520 Autor: Victoria Bortă
Chipurile multor șefi și politicieni AUTOHTONI, într-o piesă de EXCEPȚIE la Chișinău facebook.com


Efecte speciale, măști, râsete și umor negru sunt ingredientele premierei „Ubu Rege”, desfășurată ieri-seară la Teatrul „Eugene Ionesco” din Chișinău.

Comedia de Alfred Jarry a fost o adevărată provocare pentru regizorul Slava Sambriș și cei 25 de actori antrenați în spectacol.

„Acest text fabulos cu un limbaj aparte a fost pentru mine o mare îndrăzneală, dar și a presupus foarte mult lucru din cauza numărului mare de actori antrenați în scenă”, a menționat regizorul.

Domnul Ubu este un personaj vulgar și crud, care poate fi văzut cum zâmbeşte din spatele ecranelor, din fotolii confortabile şi din tribune. Masca acestui Ubu se potriveşte pe chipurile multor lideri politici, șefi și oameni de afaceri.

Multe din faptele sale politice (duse până la crimă) parodiază situaţii şi replici shakespeariene, dar în același timp reflectă aceleași mecanisme, cu care se pare că operează unii dintre politicienii autohtoni.

Aşa cum în spatele fiecărui bărbat (aparent) puternic stă o femeie, Ubu are, la rândul său, o parteneră de viaţă şi de scenă, ca personaj pandant – Madam Ubu (Mère Ubu), care, precum Lady Macbeth, îşi îndeamnă soţul să îl ucidă pe regele Poloniei şi să îi uzurpe tronul.

Jocul lasciv îmbinat cu efectele speciale duc spectatorul într-o lume în care falsitatea, trădarea și lupta pentru putere sunt la ordinea zilei.

„Este un spectacol neobișnuit. Teatrul „Eugene Ionesco” întotdeauna este actual, iar perlele pe care le lansează sunt foarte exacte și prind la public. Este un spectacol curajos, matur, la care, de fapt, am ajuns noi toți, pentru că aici se reflectă și absurdul vieții noastre”, a menționat regizorul Sergiu Prodan, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova.

Numărul imens de personaje – orăşeni, fermieri, nobili, curteni, nu mai puţin de două armate, un urs şi fantome se perindă de-a lungul scenei, creând un spectacol complex și o poveste impresionantă.

Replici precum „Noi suntem poporul”, „Unde-i miliardul”, „Banca de Economii” au adus piesa în spațiul basarabean și au stârnit zâmbete și aplauze de fiecare dată când aduceau spectatorul în actualitate.

Premiera de excepție, care îți provoacă zâmbetul, dar îți lasă și un gust amar, te face să te întrebi dacă râsul impertinent și eliberator din spectacol este unica soluție de denunțare a sistemului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md