03:51:28 27.04.2024
Stiri

Prognoza experților! Când ar putea fi semnat un nou acord cu FMI și ce facem cu gaura din miliarde din buget?

Economie 10.03.2016 17:10 Vizualizări1423 Autor: Ziarul National
Prognoza experților! Când ar putea fi semnat un nou acord cu FMI și ce facem cu gaura din miliarde din buget? viitorul.org


Autoritățile de la Chișinău nu vor semna în curând un nou acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Asta s-ar putea întâmpla, în cel mai bun caz, spre finele anului curent, susțin experții economici de la IDIS „Viitorul”.

Economiștii Veaceslav Ioniță și Sergiu Gaibu au participat la o dezbatere numită „60 de minute de realism economic”, transmisă de „Radio Europa Liberă”, în cadrul căreia au discutat despre negocierile cu FMI, dar și despre desemnarea noului guvernator al Băncii Naționale.

Experții au vorbit despre criza din R. Moldova și pericolul nesemnării unui nou acord cu FMI.

„Dacă nu reușim să semnăm un acord cu FMI până la sfârșitul acestui an, va fi foarte rău. Să fie clar pentru toată lumea, banii de la FMI nu vin în bugetul de stat și FMI nu trebuie privit ca o sperietoare. Noi acoperim deficitul bugetar de 700 de milioane de lei cu banii care vin de la FMI. Sunt bani fără de care bugetul de stat nu poate supraviețui. Relațiile cu FMI sunt ca un certificat pe care îl primește RM că are o guvernare responsabilă. Fără asta nu putem avea relații normale nici cu Banca Mondială, nici cu BERD. Noi am demonstrat că suntem incapabili să administrăm sistemul financiar bancar. Astfel că, o precondiție, înainte ca să negociem cu FMI, este să dăm dovadă că știm și vrem să rezolvăm această problemă, ceea ce este mai dificil”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Printre condițiile impuse de FMI se numără modificarea sistemului fiscal, prin excluderea unor facilități fiscale, vârsta de pensionare și transparența ajutoarelor financiare.

Economistul Sergiu Gaibu a menționat că „fără reforme și rezultate concrete nu vom avea semnat un acord cu FMI”.

„Noi nu avem strategii pe termen lung de dezvoltare economică a țării. Țara noastră devine și mai săracă. Avem nevoie de reforme concrete și nu de PR”, a explicat Sergiu Gaibu.

„Greu îmi imaginez cum vom putea rezolva problema bugetului de stat. În 2015, am avut trei miliarde jumătate de lei gaură în buget. Două miliarde le-am recuperat pe seama deprecierii valutare. Anul acesta nu ne mai permitem asta. Remitențele scad, consumul scade, importul scade și venituri la bugetul de stat nu sunt. Acum s-au lansat privatizările. Sună frumos, dar este foarte greu să privatizezi, în contextul politic nu este potrivit și nici transparent”, a adăugat Ioniță.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md