06:56:14 27.04.2024
Stiri

Calendarul agricol al lunii martie

Economie 06.03.2016 13:17 Vizualizări3545 Autor: Ziarul National
Calendarul agricol al lunii martie


MĂRŢIŞOR: Am scăpat de iarnă, care a fost una relativ liniştită şi mare parte din sezon a fost ca o toamnă mai rece. Şi chiar dacă există probabilitatea că Baba Odochia încă îşi va scutura cojoacele, totuşi Mărţişor şi-a intrat în forţe, iar agricultorii revin la grijile tradiţionale de la început de primăvară.

Nu avem de aşteptat să se ia zăpada, de aceea se poate deja de lucrat în câmp sau pe loturile de lângă casă.

Afânare şi fertilizare a terenurilor

Printre principalele lucrări efectuate în luna martie este boronirea. Arăturile de toamnă se afânează, prevenindu-se astfel pierderea apei.

Pentru culturile care urmează a se semăna în prima etapă, se execută lucrarea cu combinatorul la adâncimea de îngropare a seminţelor.

Dacă se fertilizează cu îngrăşăminte chimice, acestea se administrează pe teren înainte de lucrarea cu cultivatorul.

Dacă terenurile sunt puternic aşezate sau îmburuienite, se fac discuiri repetate în cruce, iar cu această ocazie se încorporează şi îngrăşămintele chimice.

Semănarea culturilor din prima etapă

Imediat ce se poate ieşi în câmp se seamănă toate suprafeţele destinate pentru ovăz, mazăre, borceag de primăvară, lucernă, in de fuior, butaşii de sfeclă pentru obţinerea de seminţe.

Când temperatura solului ajunge la 3-6 grade Celsius, se continuă cu semănatul sfeclei de zahăr şi de nutreţ, florii-soarelui, năutului, a inului de ulei.

Tot în etapa I se seamănă şi plantele aromatice cum ar fi coriandrul, anasonul, chimionul şi feniculul. Spre sfârşitul lunii, dacă temperatura solului depăşeşte 6 grade C, se însămânţează cânepa şi se plantează cartoful timpuriu.

Dacă temperatura solului ajunge la 10 grade Celsius, se pot înfiinţa culturi de sfeclă roşie, de tomate, fasole, varză şi conopidă timpurie. În a doua decadă a lunii martie se plantează şi tomatele. Se fac semănături pentru producerea răsadurilor de tomate de vară-toamnă, ardei, gogoşari, vinete, castraveţi, aplicând lucrări de îngrijire corespunzătoare.

Măsuri de îngrijire a culturilor de toamnă

Nu se vor neglija nici măsurile de îngrijire a culturilor de toamnă. Dacă fertilizarea cerealelor păioase de toamnă nu s-a făcut în luna februarie, această lucrare se face la începutul lui martie, începând cu grâul de toamnă.

Acolo unde culturile de toamnă au fost compromise, se iau măsuri pentru reînsămânţare cu culturi de primăvară. Dacă terenul este aşezat şi îmburuienit, se face din timp o arătură superficială care apoi se mărunţeşte, iar pregătirea patului germinativ se realizează cu o zi înainte de semănatul culturii ce o înlocuieşte pe cea compromisă.

În paralel cu semănatul plantelor din etapa I se continuă lucrările solului (afânări, discuiri etc.) pe terenurile ce urmează a fi semănate mai târziu. De asemenea, se face analiza şi tratarea seminţelor, proba maşinilor de semănat ş.a.

Acolo unde există posibilităţi de irigare şi timpul este secetos, se continuă irigările la cerealele păioase de toamnă.

Tratamente fitosanitare

Să se ţină cont şi de lucrările de protecţie a plantelor – controlul produselor agricole în perioada de trecere de la iarnă la primăvară, controlul infestării solului cu larve ale cărăbuşului de mai, viermilor sârmă, gândacului ghebos, buhei semănăturilor ş.a.

În pomicultură se fac tratamente fitosanitare. Lucrările de tăiat se continuă la toate speciile, cu excepţia piersicului şi caisului la care lucrarea se aplică la sfârşitul perioadei, după trecerea pericolului revenirii gerului şi a brumei târzii.

Totodată, se suplinesc golurile de livadă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md