23:39:34 26.04.2024
Stiri

Centru unic pentru sănătatea bărbaților, DESCHIS la Chișinău

Reportaj 28.02.2016 11:03 Vizualizări18452 Autor: Stela Mihailovici
Centru unic pentru sănătatea bărbaților, DESCHIS la Chișinău


PREMIERĂ // În Chișinău a fost deschis primul centru specializat unde se pot adresa bărbații care întâmpină probleme în viața sexuală

Discuțiile despre incompatibilitatea sexuală, infertilitate sau infecții ale organelor genitale sunt o temă tabu pentru bărbații din R. Moldova. Fie din jenă, fie din lipsa de informare sau neștiind unde să se adreseze după ajutor, mulți dintre ei ajung la medic când este prea târziu.

Autoritățile municipale au decis să schimbe situația și să creeze în Chișinău un Centru de Andrologie pentru bărbați, unde cei interesați pot beneficia atât de consiliere psihologică, cât și de tratament medical pentru disfuncțiile sexuale.

Deși a fost deschis acum două săptămâni, pe teritoriul Maternității nr. 2 din Chișinău de pe bulevardul Grigore Vieru, Centrul Municipal de Andrologie are deja câte 40 de pacienți pe zi. Cei cinci medici care activează aici sunt gata să le ofere bărbaților tot sprijinul de care au nevoie.

80% sunt probleme de infertilitate

Pe holurile instituției poți vedea mai multe cupluri, care așteaptă parcă rușinate la ușa medicului. După mai multe ezitări, tinerii au decis să ceară ajutorul unui specialist.

„De doi ani încercăm să concepem un copil și nimic. Eu am făcut tot felul de consultații, analize și tratamente, iar rezultatele sunt bune. L-am convins pe soțul meu că trebuie să căutăm la el problema. Suntem la prima vizită”, ne spune Elena, o femeie trecută de 30 de ani, care a venit să-și susțină soțul la prima consultație la medicul androlog.

„Cuplurile sterile nu mai sunt o raritate în R. Moldova. Practic, 80% dintre pacienții care se adresează sunt cu disfuncții erectile și probleme de infertilitate. Ceilalți sunt cu procese inflamatorii ale organelor genitale masculine sau infecții sexual-transmisibile. Nu trebuie ignorată nici sănătatea copilului sau a bărbatului în etate”, afirmă medicul Igor Cucu, care este și directorul Centrului Municipal de Andrologie.

Comoditate pentru bărbați

Instituția a fost deschisă în primul rând pentru comoditatea pacienților. Dacă până acum bărbații erau nevoiți să alerge de la un etaj la altul al policlinicilor pentru a consulta diferiți specialiști, acum toate serviciile necesare sunt concentrate în câteva cabinete.

„De obicei, bărbații se jenează când vin la medic și văd în coridor mai multe doamne. Mulți fac stânga-împrejur de rușine și se întorc acasă cu problema nerezolvată. Andrologia este o disciplină în care trebuie să posezi cunoștințe în diverse domenii: cardiologie, endocrinologie, urologie, psihologie. La policlinică, bărbații pot fi direcționați la toți acești medici, aici totul e pe loc”, precizează Igor Cucu.

Domnul Mihai, un pacient pe care l-am întâlnit în fața ușii medicului, confirmă cele spuse și se văicărează că a tot alergat pe la diverse instituții, dar încă nu și-a rezolvat problema.

„Pe serviciile policlinicii de sector nici n-am mizat. Prin recomandare am fost la un specialist de la Policlinica nr. 1 din Centru, dar nu am rămas mulțumit de atitudinea lui. Apoi, am fost la Spitalul Republican. Sper ca aici să primesc tratament de calitate”, spune încrezut bărbatul, adăugând că a ajuns la vârsta în care „medicul androlog îți devine prieten” și râde cu poftă.

Fără îndreptare, dar cu bani

Centrul Municipal de Andrologie oferă toate serviciile consultativ-diagnostice și poate deservi zilnic până la 80 de pacienți. Instituția are și laborator, dar și utilaj modern necesar pentru consultații.

Medicii sunt în așteptarea a câtorva echipamente care le vor ușura munca. Achizițiile au fost deja făcute, rămâne ca tehnica să fie livrată. Dacă va fi posibil, medicii se gândesc să extindă încăperea pentru a crea mai târziu și un serviciu de staționar pentru bărbații cu probleme mai grave.

Chiar dacă Centrul de Andrologie a primit titlul de municipal, acesta deservește totuși pacienți din întreaga republică. Bărbații care se confruntă cu probleme în viața sexuală nu trebuie decât să se înscrie pentru consultații. Nu este nevoie de îndreptări de la instituțiile medicale din teritoriu.

„Avem servicii care sunt oferite în baza polițelor de asigurare medicală, dar în mare parte procedurile sunt contra cost. Prețurile sunt de stat și nu sunt atât de mari”, a precizat Igor Cucu.

Amenajarea Centrului de Andrologie a costat aproximativ un milion de lei, bani acordați din bugetul municipiului Chișinău. Aproximativ 750 de mii de lei au fost cheltuite pentru reparaţia imobilului, iar 250 de mii de lei a costat utilajul medical.

CASETĂ

Ce este andrologia?

Andrologia este o ramură a științei medicale care studiază sistemul de reproducere la bărbați și toate bolile caracteristice. Medicul androlog studiază problemele legate de impotență, concepere a unui copil, procese inflamatorii la nivelul organelor genitale masculine, tulburări congenitale sau dobândite ale organelor genitale externe.

Andrologia pediatrică se ocupă cu diagnosticarea și terapia afecțiunilor sistemului de reproducere la băieți. Serviciul consultativ-diagnostic presupune un examen fizic, ecografia organelor genitale, analiza frotiului și spermatograma.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md