02:44:50 27.04.2024
Stiri

Cu gândul la Europa, sub „umbrela” propagandistică a Rusiei

Opinii 26.02.2016 20:30 Vizualizări2165 Autor: Nicolae Negru
Cu gândul la Europa, sub „umbrela” propagandistică a Rusiei


Semne diacritice

Anticorupție.md publică impresiile unui jurnalist ucrainean, Veaceslav Golovcenko, aflat în vizită la Chișinău, care a încercat să se pună în situația unui telespectator local, vizionând programele tv oferite zilnic cetățenilor Republicii Moldova. Primul lucru pe care l-a constatat este varietatea canalelor și o prezență abundentă, dominantă a celor din spațiul rusesc, punându-le în minoritate chiar și pe cele autohtone. Singurul canal pretins ucrainean, „Интер+”, difuzează filme în care sunt glorificați militarii, securiștii și polițiștii ruși, neacceptate astăzi în Ucraina. Un altul camuflat ca fiind european pune pe post știri rusești și muzică pop.

După o oră și jumătate de „surfing” pe canalele tv din Chișinău, jurnalistul ucrainean s-a convins că scopul televiziunilor finanțate de Kremlin a rămas același, ca în Ucraina de acum doi ani: să le provoace telespectatorilor senzația de neliniște (agitație, îngrijorare, teamă). E o nouă formă de terorism, corespunzătoare secolului 21. Materialele aveau același „iz” de fals și de manipulare, conținând din belșug clișee despre „neînvinsa și legendara (armată sovietică)”, garnisite cu fariseism de cea mai înaltă probă. El a văzut „grămezi de armament și oameni în uniforme”.

La această intoxicare a creierilor participă și mass-media aparținând unor partide prorusești locale. „Vizionând asemenea programe tv, cu certitudine nu devii mai optimist și mai realist și – esențialul – activismul are de suferit. E cazul să fii supus unei reabilitări psihice”, constată jurnalistul ucrainean, întrebându-se (probabil, din necunoaștere a realităților de la noi) dacă instituția regulatorie a audiovizualului moldovean monitorizează spațiul informațional și aplică sancțiuni celora care nu respectă legea, indiferent de apartenența lor politică. Jurnaliștilor moldoveni el le recomandă o discuție principială despre „standardele jurnalistice”.

În realitate, situația e și mai gravă decât a văzut-o dl Golovcenko. Cetățenii R. Moldova se află sub „umbrela” propagandistică a Rusiei, menită să le resuscite fobiile antioccidentale, antiamericane, în special inoculate în perioada sovietică, dar și să le creeze altele noi, legate de realitățile postsovietice, de planurile revanșarde ale lui Putin, „umbrelă” (sau capac) de sub care este aproape imposibil de evadat în condițiile de azi, dar, mai cu seamă, cu liderii actuali. Democrația, pluralismul, interpretat ad litteram, ne oferă puține șanse de a lupta cu mașina propagandistică rusă tot mai impresionantă, tot mai agresivă, finanțată copios de Kremlin.

Contrapropaganda este în cazul nostru aproape singurul instrument care ne stă la dispoziție, e ca un David, dependent de resursele financiare limitate, oferite de Occident, contra unui Goliat care a profitat din plin de rezervele enorme de petrodolari ai Rusiei. Nu numai în domeniul televiziunii, expansionismul mediatic al Rusiei se intensifică și în spațiul Internetului. În R. Moldova a fost creată o nouă structură (dez)informațională având angajați jurnaliști locali, care s-au pus în serviciul neoimperialismului rus și încearcă să joace rolul unui pol coordonator antioccidental și antidemocratic, dar și antiromânesc, în favoarea Uniunii Eurasiatice, preparând și oferind „buletine de știri” unor instituții audiovizuale locale.

Și totuși, ca și în legenda biblică, Goliatul propagandistic nu este atât de puternic precum pare. Puterea lui e în banii care se pot termina, dacă prețul petrolului va rămâne la același nivel, și în faptul că mizează pe reflexe, pe ignoranță și prostie. Schimbarea realității, îmbunătățirea situației economice, a nivelului de trai, însănătoșirea și funcționarea adecvată a instituțiilor statului etc. va schimba și „optica” cetățenilor, îi va face imuni la eforturile manipulatorii antieuropene, antiamericane. Să ne amintim că nu demult, în perioada guvernării PCRM, în favoarea orientării vestice se pronunțau până la 75 la sută din alegători. Situația se poate repeta.

În mod paradoxal, propaganda rusă surpă bazele „civilizației” rusești, care sunt în totalitate europene, occidentale. Și această schizofrenie nu poate dura la nesfârșit. Rușii fie se vor trezi și se vor ridica împotriva lui Putin, fie se vor autointoxica iremediabil, și Europa se va vedea nevoită să-i izoleze definitiv de restul europenilor.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md