19:47:47 27.04.2024
Stiri

DETALII despre perchezițiile de astăzi de la „MoldovaTransGaz” și „MoldovaGaz”. Prejudicii de MILIOANE, iar Gusev a plecat din R. Moldova

Anticorupție 26.02.2016 11:13 Vizualizări3320 Autor: Galina Munteanu
DETALII despre perchezițiile de astăzi de la „MoldovaTransGaz” și „MoldovaGaz”. Prejudicii de MILIOANE, iar Gusev a plecat din R. Moldova captura privesc.eu


Cele 25 de percheziții în care sunt vizate 13 persoane, angajați ai celor două întreprinderi, dar și persoane juridice private, au loc într-o cauză penală pe numele factorilor de decizie de la „MoldovaTransGaz” și „MoldovaGaz”, precum și de la alte întreprinderi. Anunțul a fost făcut de către procurorul Vitalie Busuioc.

Potrivit acestuia, acum două zile, pe 24 februarie, a mai fost inițiată o cauză penală în baza mai multor infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, dobândirea prin escrocherie și delapidare a mijloacelor financiare în sume deosebit de mari, precum și a insolvalabilității fictive, intenționate a unei întreprinderi. De asemenea, a mai fost inițiat un dosar penal și pentru confecționarea și utilizarea documentelor false.

Prejudiciul adus statului pentru neachitarea Taxei pe Valoare Adăugată se ridică la peste zece milioane de lei, iar prin alte scheme ar fi fost însușită suma de peste 50 de miliaone de lei. „Banii au fost obținuți ca urmare a aplicării metodologiei de cacul a consumurilor tehnologice și pierderilor tehnice a gazului natural și urmau a fi incluse în tarif, respectiv, achitate de către cetățenii R. Moldova”, a spus Busuioc.

Pe moment, au loc concomitent 25 de percheziți, inclusiv la cele două întreprinderi. Percheziții au loc și la persoane juridice, persoane fizice, conducători ai acestor întreprinderi, precum și la o persoană care deține funcția de membru al Consiliului de administrație a „MoldovaGaz”, care este și șef al unui departament.

„Din circumstanțele cauzei penale rezultă că, în perioada 2011-2015, persoane din conducerea „MoldovaGaz”, împreună cu alte persoane din cadul acestei întreprinderi, precum și agenți economici privați, au creat o schemă infracțională prin care agenți economici privați, precum și întreprinderi delicvente, declarate ulterior fantome, au mimat licitații sau au prezentat documente false în baza cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestare a serviciilor și de achiziții ale mai multor mărfuri. În urma încheierii unor asemenea tranzacții, o parte din mărfuri erau livrate de către întreprinderi delicvente, întreprinderi fantomă, astfel cauzându-se mai multe prejudicii. În primul rând, nu era achitată Taxa pe Valoare Adăugată și aceste întreprinderi majorau neîntemeiat prețul pe care îl plătea ulterior „MoldovaGaz”. Banii transferați în urma realizării acestor lucrări fictive nu erau reflectați în evidența contablă, fiind încasați ulterior de acești agenți economici și împărțiți între făptuitori”, a mai spus procurorul.

Pitrivit acestuia, un alt aspect investigat este că, la aceeași indicație a conducerii de vârf a „MoldovaGaz”, o întreprindere fondată de furnizorul de gaze, care are mai multe active importante, cum ar fi imobile, a încheiat anumite tranzacții fictive cu un agent economic privat, în urma căruia acesta, prin realizarea unor tranzacții, dar și cu ajutorul instanței de judecată, a încercat să dobândească activele acestei întreprinderi, cauzând un prejudiciu întreprinderii „ModlovaGaz” în proporții deosebit de mari.

Întrebat despre directorul „MoldovaGaz”, Alexander Gusev, procurorul a spus că acesta este plecat din R. Moldova încă înainte de a începe perchezițiile. „El nu a avut interdicție de a părăsi țara, iar perioada în care domnul Gusev nu se află pe teritoriul Republica Moldova este îndelungată”, a mai spus Vitalie Busuioc.

Cei care vor fi găsiți vinovați în acest caz riscă de la doi până la 15 ani de închisoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md