16:46:48 26.04.2024
Stiri

Guvernul a APROBAT un proiect de modificare a Constituției

Politică 24.02.2016 18:05 Vizualizări1053 Autor: Ziarul National
Guvernul a APROBAT un proiect de modificare a Constituției


Guvernul a adoptat astăzi, fără nicio obiecție, un proiect de modificare a Constituției care prevede amendarea articolului din Legea supremă care ține de reducerea imunității deputaților.

În noua redacție a articolului 70 din Constituție, care se referă la imunitatea deputaților, se propune introducerea unei prevederi care va permite reținerea sau arestarea deputaților în cazul existenței unei hotărâri irevocabile de condamnare.

Potrivit notei informative la proiect, modificarea a fost introdusă cu scopul de a ridica imunitatea deputaților pe segmentul ce ține de infracțiunile flagrante, astfel încât aceștia să poată fi reținuți, arestați sau percheziționați în cazurile prevăzute de lege.

„Elaborarea proiectului este impusă de necesitatea modificării mecanismelor legale existente în prezent, care fac practic imposibilă atragerea la răspundere a membrilor puterii reprezentative, or, în prezent, deputatul nu poate fi trimis în instanța de judecată pentru infracțiuni săvârșite, fără încuviințarea prealabilă a Parlamentului”, se arată în proiectul depus la Guvern.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, argumentează că, datorită acestui amendament, în cazurile de flagrant delict, deputații vor putea fi reținuți fără încuviințarea Parlamentului.

Pentru a ajunge normă legală, proiectul urmează a fi transmis Parlamentului care va trebui să solicite avizul Curții Constituționale, iar ulterior, peste șase luni de zile, să îl adopte cu votul a 2/3 din deputați.

Fostul judecător al Curții Constituționale,Victor Pușcaș, afirmă că amendamentul propus de Ministerul Justiției este salutabil, dar oferă o abordare prea îngustă în problema limitării imunității deputaților.

„Există foarte puține cazuri de hotărâri irevocabile de condamnare a deputaților. În afară de cazul deputatului Valeriu Guma nu îmi amintesc altul. Mai poate fi și cazul în care deputații au fost condamnați până la preluarea mandatului de deputat, iar acest lucru a fost ascuns”, a explicat Pușcaș, în opinia căruia imunitatea deputaților ar trebui redusă și mai mult, așa cum a fost limitată și imunitatea judecătorilor pentru cazurile de corupție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md