10:54:17 26.04.2024
Stiri

Un bancher DEZVĂLUIE că unele bănci din R. Moldova nu se ocupă cu activitatea lor de bază: „Ce vor face, dacă Guvernul va anunţa default?”

Economie 18.02.2016 17:18 Vizualizări1869 Autor: Ziarul National
Un bancher DEZVĂLUIE că unele bănci din R. Moldova nu se ocupă cu activitatea lor de bază: „Ce vor face, dacă Guvernul va anunţa default?” agora.md


Mai multe bănci din R. Moldova nu s-au focusat pe activitatea lor de bază – finanțarea economiei, dar preferă să investească masiv în hârtii de valoare de stat. Declarația a fost făcută de către preşedintele „Mobiasbancă Groupe Societe Generale”, Ridha Tekaia, într-un interviu pentru Agenția Infotag.

„Pe moment, băncile comerciale propun o rată a dobânzii anuale la depozite de 17-18%. Astfel, în loc să investească în echipamente şi tehnologii noi şi să obțină un profit de 10%, multe companii preferă să îşi ţină economiile în depozite bancare şi să câştige 17% fără prea mari bătăi de cap. Dar cel mai grav lucru este că şi băncile au început să se comporte la fel. Ele colectează depozite de la clienţi la o rată a dobânzii de 17-18% şi, în loc să redirecţioneze aceşti bani în economie, procură valori mobiliare de stat la o rată a dobânzii de 26%. Mai multe bănci practică excesiv acest lucru, deşi aceasta nu este activitatea lor de bază. Consider că bugetul R. Moldova nu va fi în stare să achite dobânzi de 26% la hârtiile de valoare de stat o perioadă prea lungă de timp”, este de părere bancherul.

Acesta nu exclude că am putea ajunge chiar în situația Greciei. „Moldova nu este mai protejată decât Grecia, iar într-o zi acest lucru va lua sfârşit. Întrebarea este ce vor face băncile care au procurat un număr mare de hârtii de valoare de stat, în cazul în care Guvernul va anunţa default. Deja există anumite semnale cum ar fi reţinerile la achitarea salariilor şi pensiilor. Pentru a evita asemenea probleme în viitor, banca noastră a decis să impună o limită la procurarea hârtiilor de valoare, deşi pe moment pare să fie o activitate profitabilă. În acelaşi timp, suntem foarte surprinşi să vedem cum multe alte bănci investesc masiv în hârtii de valoare de stat. Acest comportament nu este caracteristic băncilor, deoarece scopul lor principal este finanţarea economiei. Ştiu că unele bănci roagă clienţii să reîntoarcă creditele acordate anterior la o rată a dobânzii de 10% şi utilizează aceste mijloace financiare pentru a procura hârtii de valoare de stat cu o rată a dobânzii de 26%”, a subliniat Ridha Tekaia.

Potrivit bancherului, multe bănci nu înțeleg cât e de periculoasă această abordare. „Din păcate, multe dintre ele au abordări pe termen scurt. După cum am menţionat deja, nu toate băncile au înregistrat creşteri în activitatea lor de bază anul trecut. Dacă excludem veniturile generate de activitatea pe piaţa valutară, atunci veniturile Mobiasbancă au crescut în 2015 cu 30% în comparaţie cu 2014, iar în cazul multor bănci rezultatul unui asemenea exerciţiu este negativ. Pentru a încuraja cumpărătorii, rata dobânzii ar putea atinge chiar 30%. Astfel rata va fi majorată artificial pentru a atrage noi fonduri şi a nu declara default. Dar o rată a dobânzii la hârtiile de valoare de stat de 30% ar trebui să fie un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă. Cumpărătorii ar trebui să se întrebe ce se va întâmpla dacă statul va înceta temporar să răscumpere aceste hârtii sau va anunţa că le va răscumpăra nu peste un an, dar peste 10”, a mai adăugat bancherul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md